Грозев: Нужен е цялостен одит на прокуратурата

Основният проблем е как се управляват институциите и прокуратурата, не законовата рамка, каза съдията.

Йонко Грозев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йонко Грозев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

26 години нямаме съдебна реформа, защото тя не е в интересите на хората, от които зависи да я въведат. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria съдията в Европейския съд за правата на човека Йонко Грозев. Той говори за проблемите в прокуратурата и за потенциалните им решения. Съдебната система трябва да контролира политиците, а именно от тях зависи да я въведат, но по този начин ще си ограничат правомощията, каза той като добави, че за целта е нужна съответната гражданска енергия

По повод коментара на Даниел Вълчев, че е нужна изцяло нова концептуална законова рамка, съдията изрази несъгласие, допълвайки, че „основният проблем е как се управляват институциите и прокуратурата, не законовата рамка.“ Той добави, че е нужен цялостен одит на прокуратурата и как тя си върши задълженията.

Проблемът с българското правосъдие е, че решенията се вземат „някъде отзад“, без това да има много общо с обществения интерес, заяви Грозев. Това възпрепятства съдебната система да действа като коректив на властта, добави той.

 

Последни новини
Още от Новини