Атаките забавят ръста на Франция

Френският ръст се забавя в края на годината заради удара на терористичните атаки по потреблението

Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Дефанс, Париж, 16 ноември 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Възстановяването на френската икономика се забави през четвъртото тримесечие, след като терористичните атаки държаха туристите настрана и накараха потребителите да се въздържат от покупки.

БВП на Франция се е повишил с 0,2% на тримесечна база през последните три месеца на 2015, показаха данните на националния статистически институт. Това е в унисон с прогнозите на икономистите, анкетирани от Bloomberg, но е по-малко от растежа от 0,3%, отчетен в предходното тримесечие.

Домакинствата са се въздържали от харчове, а компаниите, сред които авиопревозвачът Air France-KLM и хотелската верига Accor, отчетоха по-слабо търсене на услугите им след терористичните атаки в Париж от 13 ноември, отнели живота на 130 души.

Икономическият ръст за цялата 2015 г. се оценява на 1,1 на сто. И макар Франция да отбелязва най-високия си растеж от 2011 насам, слабото четвърто тримесечие ще направи трудно постижима целта на правителството за подобрение на икономиката от 1,5% през 2016 г.

„Атаките бяха голям шок, но поне добрите новини са, че този шок би трябвало да е временен“, коментира икономистът Франсоа Кабо от Barclays.

Потреблението на домакинствата, което формира 55% от френската икономика, е намаляло с 0,4% през последното тримесечие. За сметка на това правителствените разходи са нараснали с 0,4 на сто, което е смекчило негативния ефект от свитото потребление. Корпоративните инвестиции също са отбелязали силно тримесечие с ръст от 1,3%. Втората по големина европейска икономика продължава да изостава от съседите си. Растежът от 1,1% през 2015 г. е по-слаб от отчетените от 1,7 на сто в Германия и 2,2 на сто във Великобритания. 

Последни новини
Още от Новини