Разходите за труд и скъпият ток пречат на бизнеса да намали цените

Други причини са поскъпването на винетките и очакванията за ръст от данъците, обявяват от БСК

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Цената на петрола на световните пазари се срива, горивата поевтиняват, но въпреки това цените на стоките у нас не намаляват. Защо това е така, обясняват от Българската стопанска камара (БСК) в свой анализ.

Според изчисленията на организацията електроенергията за бизнеса поскъпва с 12,8% (от средата на 2015 година - бел. ред). От началото на миналата година се увеличава и данъчно-осигурителната тежест - максималният осигурителен доход се увеличи с 8,3%, а максималните осигурителни прагове с 4,4%. Разширена е данъчната основа за данъка върху лихвите по всички банкови сметки, пише Investor.bg.

През миналата година се увеличава още и цената на труда  - със 7,6% за частния сектор и с 5,4% за обществения през първите девет месеца на 2015 година. Това е следствие от повишаването на минималната работна заплата (с 8,8% спрямо 2014 година), максималния осигурителен доход и ръста на средната работна заплата (с 8%).

От БСК отбелязват в своя анализ още и поскъпването на винетките - с 40%, като причина бизнесът да не намалява съществено цените на продуктите през миналата година. Цената на винетните стикери обаче се повишава от 1 януари 2016 година, а анонсът за това увеличение беше направен в последния месец на миналата година.

Влошена е конюнктурата на цените на международните пазари - цените на вносните стоки намаляват с по-нисък темп (-0,2%) спрямо цените на стоките за износ (-1,7%), отбелязват още от бизнес организацията. Рязко намалява цената на металите, нефтените масла, фуражите и други, които формират основната част от българския износ.

Така тези фактори "изяждат" положителното въздействие от намалението на цените на горивата у нас. Според анализите на БСК през миналата година цената на бензина е паднала средно с 12,2%, а на дизела - с 9 на сто.

По данни на организацията потребителските цени у нас намаляват с 1,1% през 2015 година, а цените на производител за 11-те месеца на миналата година намаляват със средно около 1%.

Като причина производствените цени да останат високи са сочени още и очакванията за ръст на местните данъци и такси през 2016 година, както и нови налози, сред които данък "уикенд" и "вредни храни".

Последни новини
Още от Новини