Калфин: Миграцията е сред причините за негативната демографска картина

Много настоявам за увеличаване на доходите, каза вицепремирът

Ивайло Калфин. Ивайло Калфин.

Една от причините за негативната демографска картина в България е миграцията, при която много хора в  трудоспособна възраст напускат страната или пък отиват да учат в чужбина. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Във всички европейски страни тенденцията е за застаряване и за намаляване на населението, а като цяло по света страните с най-висока раждаемост са най-бедни. Ние в България обаче си имаме и специфични проблеми, уточни социалният министър.

Според него е особено важно да се помага на работещите родители като се осигурят за всички деца ясли и градини. Другият много голям проблем според него е свързан с родителите с деца с тежки увреждания. Там, каквото и да направим, е недостатъчно, отчита Калфин.

Той посочи, че в последните 10 години са удвоени услугите за деца с изграждането на дневни центрове и места за настаняване от семеен тип. Вече са затворени всички бивши общежития за деца с увреждания. Тези деца живеят или в приемни семейства, или в центрове от семеен тип. Има обаче нужда от още дневни центрове.

За да спрат младите хора да напускат страната, е необходимо да имат добри доходи и развитие, както и стандарт на живот, който да ги задържи в България, смята Калфин.

„Много настоявам за увеличаване на доходите и това ми е една от основните политики. Правителството има инструмент, свързан с минималната работна заплата. Тя значително се увеличи от 340 на 420 лева. България  е първа в Европа за миналата година по нарастване на доходите от заплата, но това все още е много недостатъчно“, каза той.

Социалният министър посочи, че според учени от БАН в страни със сходна картина хората започват да се връщат, когато държавите стигнат до 2/3 от средноевропейското развитие. България е  постигнала към момента 42-43%.

„Няма как с добри пожелания да задържиш един специалист, когато заплащането в Европа е много по-високо. В един отворен пазар трудно можем да задържаме хората. Това става само с подобряване условията в страната“, каза той.

Демографската картина според него може да се коригира и с превенция на социално значимите заболявания.

Факт е, че в България и доходите, и равнището на живот са едни от ниските в Европа, посочи социалният министър. Той заяви, че парите за помощи трудно ще се увеличат, докато плащаме едни от най-ниските данъци в света.

Последни новини
Още от Новини