IPO-то на Aramco може да доведе до още приватизация

Листването на още акции от водещи саудитски компании би привлякло свеж капитал и нови инвеститори в кралството

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Листването на държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco може да отприщи вълна от последващи продажби на държавни активи, пише Investor.bg.

Приватизацията в условията на ниски цени на петрола има смисъл и от икономическа, и от политическа гледна точка, посочва още информационната агенция. Процесът би могъл да помогне на Рияд да се справи с продължително ниска цена на петрола без значително съкращаване на разходите или „изцеждане“ на възможностите на държавните инвестиционни фондове.

Това е особено важно в момент, в който кралството се замеси в изключително скъп и опасен регионален спор с Иран, допълва информационната агенция.

С резерви от над 226 млрд. барела петрол и дневен добив от около 10 млн. барела Saudi Aramco може да донесе милиарди долари приходи на Рияд, ако саудитските власти решат да продадат дори малък дял от компанията.

Приватизацията на компанията може да доведе до вълна от продажби на държавни активи или поне част от акциите на стойност 170 млрд. долара, които саудитското правителство притежава.

Листването на още акции от водещи саудитски компании би привлякло свеж капитал и нови инвеститори в кралството.

Правителството би могло да започне да освобождава и част от парцелите в големите градове, с които разполага. Много малко е известно за стойността на имотите, които саудитското правителство държи, но активите също вероятно биха могли да донесат стотици милиарди на Рияд.

През миналата година бюджетният дефицит на Саудитска Арабия достигна 15 на сто от брутния вътрешен продукт и е малко вероятно той да се свие през тази година заради скромните съкращения на разходите, които правителството предприе.

Евентуална продажба на държавни активи би „купила“ на Рияд повече време, за да спечели войната с цените на петрола.

Последни новини
Още от Новини