Путин: По-лесно ще дадем убежище на Асад отколкото на Сноудън

Руският президент в интервю за "Билд": Подкрепяме както Асад, така и опозицията

Владимир Путин. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че предоставянето на убежище на сирийския лидер Башар ал-Асад ще бъде много по-лесно отколкото е било да се направи това за бившия подизпълнител на щатското разузнаване Едуард Сноудън, макар че той определи идеята (за предоставяне на убежище, ако Асад загуби изборите - б.р.) като преждевременна в интервю за германския вестник "Билд".
Ако президентските избори в Сирия се провеждат демократично при условията на мирен план, договорен с участието на ООН, тогава Асад вероятно не трябва изобщо да напуска страната, казва Путин според транкрипта на интервюто, предоставен от Кремъл. "И не е важно дали той ще остане президент или не".
Разрешението за пребиваване на Сноудън, обвинен за оповестяване на тайни за американските програми за следене на комуникациите, предизвика сблъсък между САЩ и Русия през 2013. Напрежението между двете най-големи световни сили ескалира през 2014, след като Русия анексира Крим и подкрепи бунтовниците в Донбас. Сега Русия и САЩ си сътрудничат да сложат край на петте години гражданска война в Сирия, която уби повече от 250 000 сирийци и накара милиони да избягат от домовете, предизвиквайки най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.
Сноудън получи правото на живее в Русия за три години през 2014, удължавайки едногодишно убежище, последвало 39-дневния му престой в транзитната зона на летище Шереметиево. Той избяга в Москва от Хонконг след като разкри програмата на Агенцията за национална сигурност, която събира телефонни и интернет данни.
Путин казва в интервюто за "Билд", че неговата главна цел е да подкрепя "легитимното" правителство в Сирия, докато окуражава конституционни реформи, защитивайки използването на сила от Асад срещу неговите въоръжени противници. В същото време руският лидер каза, че Асад е направил много грешки в хода на сирийския конфликт. Но добавя: "Но нима с вас не знаем, че конфликтът не би придобил такива мащаби, ако изначално не бе поддържан отвън с огромни количества пари, оръжие и войници?"

Той каза още, че поддържа както армията на Асад, така и въоръжената опозиция, която се бори с ИДИЛ.
Разривът между регионалните съперници Саудитска Арабия и Иран след нападенията срещу саудитски дипломатически мисии в Иран като знак на протест срещу екзекуцията на виден шиитски духовник "спъва усилията за уреждане на кризата в Сирия", каза Путин. Саудитска Арабия, поддръжник на бунтовниците, които търсят свалянето на Асад, прекъсна дипломатически отношения с Иран, която е съюзник на Сирия, заедно с Русия.

Последни новини
Още от Новини