Посещенията на българи в Гърция се покачват с над 50%

Страната се радва и на повишен интерес от германците

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Въпреки кризата в Гърция, затворените банки и капиталовия контрол посещенията на чужденци в Гърция в периода януари-септември 2015 се увеличават с 8,6% на годишна база, показват данните на статистическия институт в южната ни съседка Elstat, цитирани от Investor.bg.

От тях е видно, че най-значимото увеличение е на броя на посещенията на българите - в рамките на 56,8% до общо 1,61 млн. На второ място се нареждат тези, реализирани от граждани на Македония (ръст от 26,1% до 2,71 млн. посещения), следвани от гражданите на Великобритания (ръст от 17,5% до 2,12 млн. посещения).

Гърция се е радвала и на повишен интерес от страна на германците. Общо 2,38 млн. са посещенията на граждани на Германия в южната ни съседка до края на септември 2015. Броят им се увеличава с малко над 17 на сто.

В същото време руснаците намаляват своите посещения с 62,1%, а посещенията на гражданите на Сърбия през първите девет месеца на миналата година в Гърция е с 26,5% по-малък.

От статистиката отчитат, че чужденците, които са посетили страната, са основно европейци - 88,4%, или 18,2 млн. Общо 20,6 млн. са посещенията на чужди граждани в Гърция през отчетения период.

През тази година обаче има и ръст на посетителите от други континенти - с 3,2% повече, или общо 658,5 хил. са посещенията на граждани на САЩ, а с 4,5% повече (920 хил.) - от Турция, която се разглежда като част от Азия в статистическите документи на ELSTAT.

Данните за чуждите посетители се събират от централната банка на Гърция за нуждите на платежния баланс и се ползват от Elstat по силата на меморандум за сътрудничество, уточняват още от статистическата служба.

Последни новини
Още от Новини