Най-големите 6 банки на Wall Street очакват рекордна печалба

Причината е свиване на разходите

Шефовете на най-големите банки при изслушване в Конгреса през 2009. снимка: Brendan Smialowski/Bloomberg News Шефовете на най-големите банки при изслушване в Конгреса през 2009. снимка: Brendan Smialowski/Bloomberg News

Търсейки по-високи печалби, най-големите американски банки се насочиха към едно нещо, което могат да контролират - намаляването на разходите.

Най-големите шест кредитора на страната ще похарчат 61.8 млрд. долара за компенсация на наетите, маркетинг и имоти през четвъртото тримесечие, най-ниско ниво от почти едно тримесечие от последните три месеца на 2008, според оценки на анализатори. Това помага на компаниите да увеличат финансовия резултат, който за групата се прогнозира да бъде 19.9 млрд. долара, най-голям от последното тримесечие на годината след 2006, пише Bloomberg.
Инвеститорите ще получат първи впечатления, когато JPMorgan Chase представи доклада си на 14 януари. Анализаторите очакват дълбочината на съкращенията през четвъртото тримесечие да покаже успех в ограничаване на раздутите операции чрез съкращения, уреждане на спорове и централизиране на бек-офис операции, за да запазят възвращаемостта в среда на ниски лихвени проценти. Сега банките са под натиск да намерят нови източници на спестявания по време, когато перспективите за ръст на приходите остават несигурни.

Приходите на групата ще нараснат с 2% спрямо предходната година до $97.9 млрд., докато разходите ще се понижат с 14 процентa, сочат оценките на анализаторите.
След кризата финансовите компании имаха раздути разходи - например, временно наети лица, които да обслужват ипотеките, и бяха изправени пред глоби за милиарди долари, за да сложат край на обвиненията в пазарни машинации.
Кредиторите обявиха програми за съкращаване на разходите и поставиха цели за коефициентите за ефективност. Като част от една от тези инициатива с името Project New BAC, Bank of America Corp. заяви през септември 2011, че планира да съкрати 30 000 души и да консолидира 63 дейта центрова, наследени от придобивания. През следващата година Wells Fargo & Co. определи целево ниво на коефициента за ефективност от 55 до 59 процента и през март 2013, шест месеца след като пое Citigroup Inc., главният изпълнителен директор Майкъл Корбат постави цел 55% за 2015. Очаква се Citigroup да покрие целта, а Wells Fargo съобщи, че ще се вмести в определения диапазон.

Една добра новина за индустрията са по-малките съдебни разноски, тъй като старите дела приключват и се завеждат по-малко нови. Петте най-големи американски банки, без Wells Fargo, която не посочва отделно разходите за съдебни дела в отчета си, платиха повече 33 млрд. долара през 2014, според данни на Bloomberg. През първите три тримесечия на 2015 сумата бе 7 млрд. долара. Групата включва JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs Group Inc. and Morgan Stanley.
Оперативните разходи също се понижиха, като банките свиха клоновата мрежа с навлизане на мобилното банките.

От края на 2010 Bank of America има най-големи съкращения, намалявайки общите разходи с 34%, според данни, събрани от Bloomberg. Citigroup понижи разходите със 17%, а Goldman Sachs - с 14 процента. 
Според прогнозите нетният доход на Bank of America ще бъде $3.29 млрд., а на Citigroup - $3.55 млрд. . Wells Fargo ще е на първо място с печалба $5.36 млрд., следвана от JPMorgan с $4.75 млрд., според оценките.

Последни новини
Още от Новини