Air France може да излети от списъка на лидерите

Френската държава, съсобственик на компанията, дърпа назад авиогиганта

снимка: Christophe Morin/Bloomberg снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Air France-KLM Group, водеща класацията на най-големите авиокомпания в Европа, още от основаването си през 2004, бавно се насочва към изхода на лидерите в индустрията. Това се случва, след като компанията преживя година, в която усилията за съкращаване на разходите се сблъскаха с вътрешна съпротива.

Въпреки че данните за индустрията, които ще излязат през следващата седмица, вероятно ще поставят френско-холандската компания на първо място, като регионален трафик оператор по брой пътници и прелетени километри, има някои показатели, които показват, че компанията не се представя достатъчно добре.

Акциите на Air France-KLM паднаха с 12 пункта през миналата година, след колебливото представяне на плановете за преструктуриране, лансирани от главния изпълнителен директор Александр дьо Жуняк. Компанията изостава по приходи от немската Deutsche Lufthansa AG, класирана на второ място по трафик, а по стойност е след компанията майка на British Airways - IAG SA, която пък е № 3 в трафик-класацията.

Пазарната капитализация на Air France-KLM е 2,3 млрд. евро ($2,5 млрд.), което е по-малко от една трета от стойността на Lufthansa (7 млрд. евро), чиито акции скочиха с с 5,3% през 2015., въпреки трудностите, пред които бе изправена. Капитализацията на капитализация на Air France-KLM е едва една седма от тази на IAG, оценявана на 12,1 млрд. паунда ($18 млрд.) след скока на акциите ѝ с 26%.

Това, което отличава базирания в Париж превозвач, са по-високите разходи за труд на френската работна ръка и многогодишната неспособност на висшето ръководство на компанията да преодолее вътрешната си опозиция. Това противопоставяне се корени във вмешателството на френската държава, която притежава 15,88% от акциите, в политиката на компанията.

Анализатори изчисляват, че Air France-KLM, който отказа да коментар за тази статия, е загубил 88 милиона евро през 2015, докато нетните приходи на Lufthansa са 1,38 млрд. евро, а 1,55 млрд. евро са приходите в IAG.

Френският превозвач вече изостава с 20 на сто зад Lufthansa по продажби, които са в размер на 25 млрд. евро през 2014, в сравнение с 30 млн. евро за германския превозвач. IAG се върна с 5 млрд. евро, но оттогава насам купи Aer Lingus Holdings Plc с приходи от 1,6 млрд. евро.

Lufthansa, която е печеливша в осем от последните 10 години, е номер едно по брой пътници, превозвайки 100 милиона през първите 11 месеца, в сравнение с 83 млн., превозени от Air France-KLM, в това число и нискотарифната авиолиния Transavia, която дьо Жуняк иска да разшири.

Последни новини
Още от Новини