Скромни инвеститорски очаквания за 2016

Някои виждат пониженията като момент за почивка за някои пазари, за да си поемат дъх след години на силни ръстове

Нюйоркската фондова борса Снимка: Keith Bedford/Bloomberg News Нюйоркската фондова борса Снимка: Keith Bedford/Bloomberg News

След 2015, която донесе разочарование за инвеститорите в редица активи - от акции на американски компании и на развиващите се пазари до junk облигации, очакванията за 2016 са скромни, пише Investor.bg, позовавайки се на The Wall Street Journal.

Някои виждат в отминалата година лоши сигнали. Два основни американски борсови индекса записаха първите си годишни понижения от финансовата криза насам, а цените на петрола се сринаха. Развиващите се пазари и junk облигациите също са в затруднено положение.

Други виждат пониженията като момент за почивка за някои пазари, за да си поемат дъх след години на силни ръстове.

Макар големите повишения да бяха характерни за пазарите в периода на възстановяване след финансовата криза от 2008, много инвеститори са на мнение, че подобни ръстове днес е трудно да бъдат постигнати и очакват в най-добрия случай леки повишения тази година.

„Трябва да бъдете много сдържани в очакванията си”, коментира Марджи Пател, старши портфолио мениджър в Wells Fargo Funds. Тя прогнозира едноцифрени процентни повишения за основните американски борсови индекси тази година.

„Доста е трудно да се посочи един сектор или индустрия, за който да кажем – тук ще има много, много силен ръст”, казва тя. „Няма много неща, за които да сме ентусиасти, и има много други, за които да се притесняваме”, допълва тя.

Резултатите на американските фондови пазари за 2015 се различават рязко от постиженията от предходните три години. След като нарасна с 46% от 2012 до 2014, индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average падна с 2,2% през миналата година. S&P 500 пък се понижи с 0,7%.

Въпреки че повечето анализатори на Wall Street очакват повишения на американските борси тази година, те предвиждат и по-силна волатилност в сравнение с миналото. От 16-те инвестиционни банки, които са публикували прогнози за тази година, две трети очакват S&P 500 да приключи 2016 на равнище, което е с по-малко от 10% над нивото на затваряне от миналата година.

Някои инвеститори казват, че е нормално да се направи пауза при подобен „бичи” пазар, който е с най-голяма продължителност от 90-те години на миналия век. Като се включат дивидентите, S&P 500 е донесъл възвръщаемост от 249% след дъното на кризисния период от 2009 г.

В миналото годините, през които индексите са бележели скромни изменения или са оставали почти без промяна, често са предшествали големи ръстове. През всяка от трите години след 2011, през която S&P 500 остана почти без промяна, индексът записа двуцифрени ръстове в процентно изражение.

Въпреки това забавянето на икономическия ръст по света остава основен проблем за глобалните пазари. Забавянето на Китай и други развиващи се икономики накара Международния валутен фонд да намали няколко пъти прогнозата си за ръста миналата година. За 2016 прогнозата е за разширяване на световната икономика с 3,6%.

За тази година анализаторите очакват печалбите на компаниите от състава на S&P 500 да се увеличат със 7,6%, по данни от FactSet, но според инвеститорите евентуално по-голямо икономическо забавяне, нов спад на цените на петрола или допълнително поскъпване на долара могат да ограничат тази стойност.

Питър Стурнарас, който управлява 16,2 млрд. долара във фонд на BlackRock Inc, очаква американските акции да поскъпнат в унисон с ръста на печалбите, който той изчислява да е между 5% и 10% тази година. Той обаче допълва, че „има неща, които са много по-притеснителни тази година, отколкото бяха в края на 2014".

Развиващите се пазари продължават да изглеждат нестабилни. Миналата година акциите на компаниите от развиващите се пазари бележат спад от 17%, по данни от MSCI Inc, а облигациите в местна валута са загубили 15% според J.P. Morgan Chase & Co.

Има обаче и една причина за оптимизъм – икономическият ръст в развиващите се пазари все още изпреварва този в развитите и се очаква да се ускори до средно 4,5% през 2016 от 4% през миналата година, което би било първото ускоряване от 2010, сочат изчисленията на МВФ. Прогнозата на фонда обаче беше понижена няколко пъти през 2015.

Пазарът на облигации също затрудни инвеститорите през миналата година, но някои са оптимисти, че по-проблемните части от пазара са се подобрили.

Пазарът на облигациите с junk рейтинг се е стабилизирал донякъде след разпродажбите от декември, а по-голямата част от сътресенията останаха ограничени в енергийния и минния сектор.

Според някои инвеститори разпродажбите са понижили цените достатъчно, за да се намерят вече изгодни сделки, а относителната сила на щатската икономика носи добри перспективи за пазара на junk облигации като цяло.

Последни новини
Още от Новини