JPMorgan плаща 150 милиона заради „Лондонския кит“

Пенсионни фондове и други инвеститори ще получат обезщетението

JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

JPMorgan се съгласи да плати 150 милиона долара, за да реши случая с делото,което инвеститорите заведоха срещу финансовата компания, в което я обвиняваха, че е прикрила до 6,2 милиарда долара загуби, предизвикани от трейдър наречен „Лондонския кит“, съобщава Bloomberg.

Пенсионни фондове от Охайо и други ищци по делото твърдят, че мениджърите на техните фондове са получили „невярна и подвеждаща информация“, която е прикривала истинската същност на търговските операции на банката. Според обвиненията, фондовете са загубили десетки милиони долари заради измамните действия на главната инвестиционна дирекция на JPMorgan’s в Лондон. 

Търговските операции са били извършени от трейдъра Бруно Иксил, който отворил толкова големи и влияещи на пазара позиции в кредитни деривати, че станал известен като „Лондонския кит“. Неговата дейност е била свързана с хеджиране (намаляване на риска), но беше определена още през 2012 г. от изпълнителения директор на банката Джейми Даймън като "рискова, опасна и неефективна".

Джо Евангелисти, говорител на JPMorgan , отказа коментар. Споразумението е описано в документи на съд в Ню Йорк от 18 декември. 

 

 

Последни новини
Още от Новини