Блатер и Платини с 8-годишна забрана от ФИФА

Това заяви етичният комитет на ФИФА в изявление

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер

Етичният комитет на ФИФА уволни президента Сеп Блатер и заместника му Мишел Платини и им наложи забрана да заемат позиции, свързани с футбола в продължение на осем години, предаде Bloomberg. До решението се стигна след установено неоторизирано плащане на стойност 2 млн. швейцарски франка (2.17 млн. долара), повреждайки допълнително репутацията и на двамата и поставяйки край на решенията

Блатер бе глобен с 50 хил. франка, а Платини - с 80 хил. франка каза етичният комитет на ФИФА в и-мейл изявление. Осемгодишните забрани влизат в ефект веднага. Блатер преведе парите на Платини през 2011. 

"Действията на г-н Блатер не демострират съпричасност към етичното поведение, не успяват да уважат всякакви приложни закони и регулации, както и регулаторната рамка на ФИФА до степента очаквана от него, и показват използваническо изпълняване на задълженията си  като президент на организацията", каза комитетът в заявление. 

На Сеп Блатер, който управляваше ФИФА в продължение на  почти две десетилетия, и на президентът на УЕФА Мишел Платини им бяха забранени всякакви дейности свързани с футбола след като швейцарски прокурори започнаха разследване на плащането. Ходът на практика сложи край на председателството на Блатер и нанесе удар на кандидатурата на Платини за президент на организацията на изборите на 26 февруари 2016. Платини премина през още една спънка когато на 11 декември Арбитражният спортен съд отказа обжалването му на 90-дневната му забрана, виждайки никаква причина да я премахва.

Платини и Блатер отричат да са извършили нещо нередно, казвайки, че Блатер е изпълнявал устен договор между двамата за услуги, предоставяне от французина на ФИФА между 1998 и 2002. Последното плащане по договора бе направено през 2011.

 

Последни новини
Още от Новини