Йелън: Постепенно не значи механично

Балансът на Фед ще бъде съкратен при по-високи нива на лихвите

Фондовата борса по време на пресконференция на Йелън. снимка: Bloomberg Фондовата борса по време на пресконференция на Йелън. снимка: Bloomberg

Повишението на лихвите оттук нататък ще е постепенно и не зависи от механична формула, заяви президентът на Фед Джанет Йелън, след като институцията сложи край на седемгодишния период на близки до нулата лихви.
Тя отправи два сигнала, които фондовите борси приветствата - американската икономика се преставя добре и централната банка не бърза отново да повиши ставките, обобщава Bloomberg.

Първото нещо, което американците трябва да разберат, е че решението на Фед днес отразява нашето доверие в американската икономика, заяви президентът на Фед по време на пресконференцията. Икономиката е на пътя на устойчиво подобрение, макар и не еднакво във всички региони и сектори, каза тя.

Ето какво още каза Йелън:

Икономиката извървя дълъг път и нормализацията ще протече постепенно, заяви тя.  Инфлацията продължава да е под нашата дългосрочна цел. Скорошното забавяне на инфлацията се дължи на преходни фактори.

При постепенните корекции икономическата активност ще продължи да расте умерено и трудовите индикатори да се засилват.

БВП на САЩ се очаква да нарасне с 2.25% и с 2.4% през 2016. Тази слабост се компенсира от вътрешното потребление, подсилено от увеличенията в заетостта.

Остават някои циклични слабости, като участието в работната сила (коефициент на икономическа активност) е под оценките, а устойчивият ръст на заплатите още не е налице

Развитията навън могат да заплашат стабилността на щатската икономика, каза Йелън, но тя е достатъчно силна да го понесе.

Ако Фед се беше забавил много, имаше риск да се наложи рязко повишение по-късно.

Тя повтори, че повишението ще е плавно и зависи от данните. По-силен ръст и по-бързо увеличение на инфлацията бе значело, че неутралната лихва ще нараства по-бързо от очакванията.

Ако икономиката разочарова, федералната фондова лихва ще расте по-бавно. Комитетът е уверен, че нормализацията ще протече гладко.

Тя призна, че инфлацията е много под 2%, но сме много близко до нашата цел за "максимална заетост".

Йелън каза отново, че изоставането в инфлацията ще изчезне и повтори, че са фокусирани върху средносрочната перспектива, а не върху краткосрочните колебания на финансовите пазари.

Ние определено искаме да оперираме с по-малък баланс, каза още тя, като това ще стане, като централната банка престане да реинвестира постъпленията от падежиращи книжа.

Йелън каза, че преди да започне свиване на баланса, Фед би искал лихвите да бъдат по-високи от днешното ниво. Един фактор е нашето желание да имаме пространство да отговорим на шокове в икономиката, каза Йелън. Добре е да има буфер (в смисъл да има пространство за намаление на лихвите в отговор на забавяне на икономиката. Тя не посочи какво ниво на лихвите би искала да види.

Тя заяви, че финансовата система е по-стабилна отколкото преди кризата. Йелън коментира и проблема с високодоходните фондове, посочвайки, че Third Avenue е необичаен взаимен фонд, с много голяма концентрация в рискови и неликвидни облигации.

Йелън заяви към края на пресконференцията, че няма точен календар за повишенията и няма механична формула.

"Искам да подчертая, че когато казваме „постепенно” това не означава механични, равно разположени във времето, равни по размер повишения на лихвата"

Тя даде да се разбере, че наред с инфлацията и другите индикатори ще следи и ръста на заплатите.

 

Последни новини
Още от Новини