Квашневски: Eнергийните проекти ще заздравят ЕС

Полша има потенциал да осъществи ремонти по стандарт на български МиГ-ове, заяви полският президент (1995-2005) в Денят ON AIR на Bulgaria ON AIR, 16.12.2015.

Александър Квашевски. Бивш президент на Полша. 16 декември 2015. Снимка: Bulgaria ON AIR Александър Квашевски. Бивш президент на Полша. 16 декември 2015. Снимка: Bulgaria ON AIR

Русия има интерес да разедини ЕС и вярва, че Европейският съюз скоро няма да съществува. Това каза Александър Квашевски, полски президент от 1995 до 2005, в предаването Денят ON AIR.

„ЕС обаче има голям потенциал и се надявам енергийните проекти да допринесат за тази интеграция“, каза Квашневски. Той направи коментара в отговор на въпрос на Веселин Дремджиев дали Русия опитва да разедини Европа с проект като „Северен поток-2“, например.

По думите на Квашневски Русия вярва, че "както СССР в един ден (ЕС- бел.ред.) няма да съществува“. Той подчерта, че неговото убеждение е точно обратното.

Квашневски заяви, че Полша е против „Северен поток- 2“ най-вече по две ключови причини: „Първата е свързана с независимостта на Украйна, а той (Северен поток – 2- бел.ред.), е насочен срещу този суверенитет и Украйна е изключена от този проект. И второто е, че сме зависими от руския газ, а Северен поток-2 само увеличава тази зависимост“, коментира той.

Относно геополитическата позиция на Русия Квашневски коментира, че Москва „иска да се завърне на голямата сцена и „мисля, че политиката на Русия омеква“. Той подчерта, че нова ера в отношенията с Европа ще настъпи, ако се изпълни второто споразумение от Минск за Украйна и допълни, че „Европа трябва да продължи да настоява за споразумението от Минск 2“.

Квашневски се съгласи, че има много геополитика в негативната руската реакция на решението български МиГ-ове да бъдат ремонтирани в Полша. Той подчерта, че „проблемът е изключително политически“ и допълни, че Полша разполага с достатъчно добри места, в които могат да бъдат извършени всички ремонти по необходимите стандарти.  „И гарантирам за качество,“ подчерта още той и допълни, че „за руската страна загубата на подобен договор е проблем“ и това е разбираемо.

Полският президент (1995- 2005) коментира и възходът на подкрепата за евроскептицизма в страната му.

„Новото правителствено не е толкова евроатлантически насочено. Качински е много по- голям евроскептик от Туск или мен“, заяви Квашневски и подчерта, че смята, че ще бъде намерен компромис.

По думите му предизвикателствата пред политиката са популизмът, национализмът и кризата при традиционните канали за комуникация на демокрацията.

Гледайте видеото на сайта на Bulgaria ON AIR.

Последни новини
Още от Новини