Колебливи данни за търговията на дребно в България

Промишлеността с годишен ръст от 1% през октомври, строителството спада

снимка: Michael Nagle/Bloomberg снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на промишленото производство  нараства с 0.1% през октомври в сравнение със септември 2015 година, сочат предварителни данни на НСИ. Това е първи месечен ръст на българската индустрия от юни насам.
На годишна база е налице ръст от 1.0% спрямо съответния месец на 2014 година. Това е леко ускорение спрямо септември (0.8%), но доста под нивата, постигани през предишните месеци на 2015.
Макар и по-малък в сравнение с шеметния ръст от предишните два месеца, отново има силен годишен ръст при производството на превозни средства, без автомобили - с 29.4%, както и в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 16.1%, производството на метални изделия - с 14.9%.
Най-голям месечен ръст има в ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.9%, производството на тютюневи изделия - с 15.9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13.3%.

Строителството задълбочава спада си до 5.2% на годишна база (само през понижението е било по-голямо). Отслабеният ръст в инженерното строителство не успява да компенсира свиването на сградното, което вече надхвърля 11% на годишна база. 
Спрямо предходния месец сезонно изгладените данни показват спад с 0.6 на сто.

В търговията на дребно изпращат трети пореден месец със спад на годишна база, който достига 1.3%. Приносът за това е главно на търговията с горива, при която спадът е с 6.4%. (Според календарно изгладените данни, но по текущи цени, годишният спад при горивата е с 21%). След четири месеца на двуцифрен ръст онлайн продажбите на дребно растат с доста умерените 3.7% спрямо миналия октомври. С малко по-сериозен ръст на годишна база са търговията с лекарства и продажбите на битова техника и мебели - 2.4 и 2.2%, по съпоставими цени.

На месечна база търговията има минимален ръст от 0.1%.

Последни новини
Още от Новини