Глобалните приоритети на Китай за Г20

Енда Кърън, Bloomberg News

Коментар на Енда Кърън, Bloomberg News на приоритетите на Китай по време на председателството на Г-20. Кърън говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 7 декември 2015.

 

Пекин оформя дневния ред

Ако за Китай първата фаза беше включването на юана в кошницата с резервни валути на МВФ, втората е да се придвижи по-напред. Вероятно доминантната позиция на долара.

Част от възможностите е председателството на Г20 догодина. Едно от нещата, които направи Китай, бе да определи Франция и Южна Корея за членове на работна група, която да обсъди глобалната монетарна система.

Китай слага заровете на масата, за да провери как би могъл да промени нещата.

 

Колко са реалистични тези идеи?

Голяма част от това ще се постигне трудно. Китай трябва да получи консенсус. Да получи подкрепата на САЩ. В миналото обаче не е търсил подкрепата му. Например МВФ каза, че се променя начинът на гласуване, което Конгресът още не е одобрил.

Но ако се обърнем към миналото, допреди пет години дори Китай се опитваше да влезе в Специалните права на тираж. Кой би казал допреди няколко години, че Китай ще успее и ще направи съществени промени?

 

Имат ли доверието да прокарат реформите?

Това е част от проблема. Ако Китай започне президентството на Г20 с намерението да работи срещу долара - те и сега са изправени пред много критики заради собствения си валутен механизъм. Знаят, че трябва да освободят още юана. И освен това Китай знае, че има проблеми със срива на фондовата борса тази година, както и с реакцията на пазарите при девалвацията на юана.

Така че най-малкото, което можем да кажем е, че доверието в Китай бе засегнато тази година. Трябва да реши първо този въпрос, преди да започне да придвижва собствения си дневен ред напред.

 

Последни новини
Още от Новини