Горов: Надявам се, че бюджет 2016 няма да се актуализира

Бюджет 2016 е неефективен, заяви депутатът от БСП Димитър Горов в „Бизнес старт“

Димитър Горов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Горов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Той обърна внимание на липсата на заложени инвестиционни планове и отказа от страна на управляващите да се търси устойчив растеж.

От БСП са и против новия дълг в размер на 5,3 млрд. лв.

Горов подчерта нуждата от диференцирана политика от страна на държавата при финансирането на общините. Той подчерта, че принципната му позиция е „да не се върви към увеличение на данъците, но ако имаме подобряване на услугите, които се извършват от общините, тогава би могло да се търси оптимизация и да има по-добро финансиране на тези дейности“.

Горов се обяви за „ясно дефиниране и подобряване на услугите, които се извършват от общините, а не за „увеличаване на калпак“, което пак би натоварило повече малките, отколкото големите общини“. На въпроса ще се стигне ли до актуализация на бюджета, Горов каза, че „от една страна бюджетът е ненапрегнат“.

„Увеличението с 1,7 млрд., което се предвижда , горе-долу отговаря на предвидения икономически ръст от около 2% процента. Увеличението е съразмерно. Има резерви за изпълнението му“, каза Горов.

Въпреки това политикът предупреди, че „липсата на реформи в отделните сектори, както и заложените подводни камъни, като разходи, които няма да бъдат изпълнени, по-скоро говорят за неизпълнение. Говорят за нуждата от актуализация“. „Надявам се тази актуализация да не стане с бюджет 2017“, заяви Горов.

Последни новини
Още от Новини