Защо Samsung смени шефа на мобилните телефони

Коментар на Кори Джонсън, Bloomberg West

Прототип на TipTalk на Innomdle Lab и Samsung Galaxy Note 4. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Прототип на TipTalk на Innomdle Lab и Samsung Galaxy Note 4. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Кори Джонсън, Bloomberg  West коментира смяната в ръководството на Samsung заедно с Аликс Стикс от Bloomberg.

 

Samsung прави промени в бизнеса си с мобилни телефони като назначава нов шеф при годишното разместване на управлението. Компанията се е насочила към най-ниската печалба от 4 години, като доставките на телефони намаляват за втора поредна година.

Мисля, че голямата промяна поне в бизнеса с мобилните устройства е резултат от развитието му, видяхме как Джей Кей Шин е принуден да напусне работата си.

Да разгледаме как върви бизнесът през последните 2 години - ще видим доста рязък спад в успеваемостта, особено при най-високия клас телефони на Samsung и по-специално моделите Samsung Galaxy.

Разбира се, те правят и много телефони от по-нисък клас, които им помагат да реализират приходи, но печалбата идва от високия им клас телефони, а през последните 2 години, това не е така.

В последните две тримесечия, виждаме леко подобрение. Това е добра новина за наследника му, който ще ръководи толкова важният за конгломерата бизнес.

 

Конгломерат, точно така – това са много бизнеси събрани под шапката на Samsung. Те не правят само телефони и този конгломерат се контролира от едно семейство.

Разбира се, имаме цялостно реформиране на продажбите с навлизането на новото поколение в управлението. Това е много сложен бизнес. Поради много добри и лоши причини, това е бизнесът със смартфони.

Но мисля, че това също така е и бизнесът, където имаш най-голям лост, където можеш да видиш най-голяма промяна и големи загуби. Смартфоните станаха много по-трудни за тях през последните 2 години. Това е и мястото, където най-бързо ще видят рязко подобрение.

Поради тези причини мисля, че си заслужава да се погледне към този бизнес и какво могат да направят те с продуктовата линия на новото Galaxy.

Едно от нещата, които правят толкова добре е да навлизат на нови пазари, където конкурентите им още не активни, и марките им не са толкова разпознаваеми.

И Samsung наистина имат нещо, което могат да възстановят чрез резултатите от последните две тримесечия. Има причина да вярваме, че нещата за Samsung могат бързо да се оправят. Това ново поколение поема бизнеса в момент, когато ситуацията е готова за успеха, какъвто не даваха вид да постигат през последните две години.

Съревнованието с iPhone стана много по-трудно, защото той станаха много по-големи. Помогнаха на Apple да наследи пазари като Китай, където не видяхме нещо подобно на Galaxy.

В този контекст си струва да отбележим, че по време на Черния петък и Кибер понеделника, видяхме доста повече продажби на  iPhone заради по-големите телефони.

В миналото виждахме това поради демографски причини, но сега имаме повече електронни продажби на  iPhone, въпреки че Galaxy имат по-дълга история на устройства с големи екрани.

Това е едно от нещата, върху които Samsung трябва да се съсредоточат, докато разберат къде е мястото им в развитието на бизнеса със смартфони.

 

Последни новини
Още от Новини