Продажбите на VW в САЩ падат, в Индия изтеглят коли

Коментар на Розалинд Чин, Bloomberg

Cross Lavida на изложението в Гуанджоу, Китай, 20 ноември 2015.Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Cross Lavida на изложението в Гуанджоу, Китай, 20 ноември 2015.Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Коментар на Розалинд Чин и Енджи Лау коментират в студиото на Bloomberg в Хонконг спада американските продажби на Volkswagen на 2 декември 2015.

 

Още проблеми за Volkswagen.

Да, и не изглежда скоро да свършат. Индия е засегната, където Volkswagen смятат да привикат колите си, а те са повече от 300 000, включително произвеждани от притежаваните от Volkswagen Skoda и Audi след разследване на индийското правителство, което откри, че емисиите надвишават допустимите граници. Volkswagen още не е изготвил график на привикването.

Те държат дял от 1,7% от индийския пазар, а това ги нарежда на осмо място сред конкурентите им. Въпреки, че дялът им не е малък, те не са сред основните играчи на пазара. И все пак, това ще предизвика трудности за Volkswagen, докато проблемът продължава да се развива, а мисля, че ще следим развитието му и през 2016 година.

 

Вече минаха два месеца от избухването на скандала, а собствениците на Volkswagen все още не са казали нищо.

Така е, засега те мълчат, но ще разговарят с работниците в сряда в щаб квартирата си във Волфсбург, Германия. Президентът Волфганг Порше – той е част от фамилията, която контролира 52% от компанията, ще разговаря с работниците придружен от други трима представители на надзорния съвет.

Той се опитва да помогне и подкрепи работниците по време на този процес. Фабриката във Волфсбург няма да работи в продължение на две седмици, за да се избегне раздуване на производството и на трупване на инвентар.

Лидери на трудови организации помолиха шефовете на Volkswagen да говорят с работниците, за да им помогнат в тези трудни времена, които предизвикат много несигурност. Видяхме продажбите им в Съединените щати да се сриват с 25%, не е ясно какво ще се случи с работите им и с бъдещето на компанията. Видяхме, че за първи път собствениците в Германия да говорят с работниците.

Нещата добре и зле за Volkswagen, видяхме данните от Европа, които не са толкова зле, колкото се страхуваха, 8 милиона коли може да се поправят с леки ремонти. В Съединените щати, обаче все още текат преговори с регулаторите, възможни са и съдебни дела – може да се наложи да платят милиони долари в глоби – 2016 изглежда ще бъде доста трудна за Volkswagen.

 

Последни новини
Още от Новини