Маринков: Турската криза можеше да се предвиди

Бойко Маринков от Института по Балканистика към БАН за загубите и причините за кризата между Турция и Русия в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, 2.12.2015

Бойко Маринков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бойко Маринков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Загубите и негативните ефекти от кризата между Турция и Русия ще растат и ще се задълбочават, а няма да се неутрализират, каза доц. д-р Бойко Маринков от Института по Балканистика към БАН.

„Интересно е какво предизвика кризата между Русия и Турция. През последните 12 години отношенията между двете страни бяха изграждани с настъпателност, която до този момент не бе характерна за тези отношения“, каза балканистът. „Тези отношения преживяха и няколко кризи: грузинската криза през 2008 година и украинската криза 2013-2014 година“.

„Турция не приложи санкции към Русия. В много отношения тя се стараеше да минимализира вътрешната криза на самата Русия. Очевидно имаше спад на взаимната им търговия през 2014 и спад и на туристическия обмен, на който турската икономика много държи“, изтъкна доцентът.

„Има изчисления на местните власти в Анталия, че от загубата на руски туристи, Анталия ще загуби 6 млрд. долара. И това са само първите изчисления“.

„Взаимната им търговия за приключилата 2014 година възлизаше на 31 млрд. долара. От тях най-голям обем представляват енергийните доставки на Русия. В същото време руските туристи са 14,5-15 % от целия туристически поток на Турция. Големи са параметрите и на това, което се нарича сътрудничество в областта на енергийните проекти“, уточни специалистът.

„Има и странични ефекти на тази криза. От понеделник са прекратени взаимните контакти между 96 руски университета и съответните им партньори в Турция. Разбира се, засега остават около 1100 турски студенти в Русия. Полагат се съответните грижи“, каза още Маринков.

Според него, „ефектите ще се задълбочават, а няма да се минимализират, а сумата на загубите и страничните ефекти ще растат, но главният въпрос, което занимава всички анализатори, е какво стои в основата на тази криза“.

По повод коментарите на западните анализатори, които казаха, че това е провокация, Маринков каза, че в много отношения те са прави, но „в дълбочината на тази криза не трябва да се пропуска ролята, която играе Сирия в стратегическите отношения на Турция“.

„Има една фраза, която често се цитира, че Русия с Украйна е империя, а Русия без Украйна е регионална сила, но същото важи и за Турция. Турция без контрол над Сирия е регионална сила. Тази криза можеше да бъде предвидена. Съгласен съм, че се възражда имперското съзнание и на Турция и на Русия“.

По повод варианти тази криза да бъде минимализирана, Маринков обобщи, че „бяха направени три опита. Още в първия ден, беше направена забележка от страна на Лавров. Това беше първият опит за минимализиране на кризата. Вторият опит беше направен три дни след началото й: условията, които Русия постави за официално извинение, посочване на наказания за виновниците и поемане на разходите по щетите“.

„Очевидно е, че големият въпрос е защо не беше направена крачка назад от конфликта и защо доби институционални характеристики, които го правят вече трудноуправляем. В този конфликт вече се ангажира НАТО, ЕС, ООН, Съветът за сигурност, преплитат се и сирийската, и украинската криза“, каза Маринков.

На твърдението, че без обща коалиция няма да може да бъде преодоляна кризата, експертът каза, че „обща коалиция вече не е възможна. Тя не беше възможна и преди свалянето на самолета, но сега вече въобще не мога да си представя“. „Ислямска държава се оказа необходимия виновник за почти всички страни“, заключи балканистът.

Последни новини
Още от Новини