Швейцарската икономика изненадващо стагнира

Ще има ли действия от страна на SNB

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарската икономика изненадващо регистрира нулев икономически растеж през третото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg. Слабо представяне отбелязват енергийния, строителния и финансовия сектор.

През второто тримесечие на годината швейцарската икономика отбеляза ръст от 0,2% докато през първото свиването ѝ беше ревизирано от 0,2% до 0,3%. 

„В момента сме в период на спад, виждаме го и в данните за търговията: все още се усеща влиянието на шока от поскъпването на франка. През следващата година обаче определено виждаме възстановяване“, каза Корнелия Лучингер, икономист в Зуерчер Кантоналбанк. 

Влиянието на франка

Швейцарската икономика изпитва трудности през 2015 г. заради силния франк, който Швейцарската централна банка определя като „значително надценен“ въпреки рекордно ниските лихвени проценти и обещанието за изкупуване на чужда валута. 

Франкът поскъпна след като на 15 януари Швейцарската централна банка шокира пазарите като изненадващо реши да спре да защитава тавана на валутния курс на франка спрямо еврото. Преди решението франкът не можеше да поскъпне до по-високо ниво от 1,20 франка за евро. На 1 декември в 8:21 местно време в Цюрих обаче едно евро се търгуваше за 1,08667 франка. Заради поскъпването на швейцарската валута пострадаха швейцарският износ, както и туризма и производството в страната. 

Все пак швейцарският износ нараства с 0,5% през третото тримесечие на годината, но беше движен само от химически и фармацевтични продукти. Във всичка останали сектори налице е спад. 

Отново проблемът ЕЦБ

Както и през януари, когато взе решението за освобождаване на валутния курс на франка спрямо еврото, Швейцарската централна банка отново трябва да внимава за политиката на ЕЦБ. Тогава седмица след нейното решение се очакваше ЕЦБ да обяви дългоочакваната си програма за количествени улеснения, която щеше да доведе до поевтиняване на еврото и да принуди Швейцарската централна банка да започне да се намесва още по-сериозно на валутните пазари, за да предпази франка от поскъпване. На срещата на ЕЦБ на 3 декември се очаква ЕЦБ повторно да увеличи стимулите, като този път залозите сочат, е ще има намаление на лихвите по депозитите в ЕЦБ (на текущо нивото от -0,2%). Лихвите по депозитите в Швейцарската централна банка вече са -0,75%, но ако ЕЦБ ги свали още, това може да принуди ШЦБ да направи същото, за да запази спреда между тях и да не изкушава инвеститорите да се насочат към франка, в опит да го предпази от поскъпване. 

Именно такава е прогнозата на икономиста д-р Ърнст Балтенспергер, който наблюдава дейността на сегашния президент на Швейцарската централна банка Томас Джордан. Той каза, че ако ЕЦБ увеличи стимулите Швейцарската централна банка „вероятно ще понижи негативната лихва дори повече и ще се намеси на валутните пазари, при необходимост“. 

Следващата среща на ШЦБ е на 10 декември – седмица след срещата на ЕЦБ. 

 

Последни новини
Още от Новини