Най-голямото неравенство - в Южна Европа

Компании като Nestle SA печелят от диференциацията

Метрото в Canary Wharf, един от бизнес центровете на Лондон. снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Метрото в Canary Wharf, един от бизнес центровете на Лондон. снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Най-неравните икономики на развития свят са в Южна Европа, следвана от САЩ.

Това показва доклад на Morgan Stanley, който проследява индикатори като разликата в заплащането между половете, нежеланата непълна заетост и достъпа до интернет. Банката също така откри, че възходът на икономики като Китай и Индия е помогнал да се намали неравенството между страните, макар че в границите им неравенството между хората се е увеличило.
От средата на 80-те неравенството в доходите е нараснало най-много в Швеция. Въпреки това Швеция (както и с останалите страни в Скандинавия) все още е с най-ниски нива на неравенство.

Продължителното неравенство накърнява икономическия растеж в дългосрочен план, според банката. То намалява стимулите да се работи повече, да се учи повече и да се подобряват уменията. То може да подкопае доверието във властите и обществените институции и да доведе до решения като увеличена пазарна регулация, протекционизъм и анти-имигрантски мерки.
Миналите поколения от семейства от средната класа от следвоенния период, можеха да се стремят към подобряване на жизнения стандарт, разумно голяма къща, добро образование за децата си и надеждни пенсии, заявява Morgan Stanley. Сега тези мечти за подобряване на жизнения стандарт се сблъскват с несигурност за работните места и пенсионирането.

Все пак някои инвеститори са в добра позиция да печелят от растящото неравенство.
По-голямата продуктова диференциация, с повече възможности за контрол на цените и качеството в горния и долния край вероятно ще продължи, заявява Морган Стенли. От това ще спечелят компании като Nestle SA, които са успешни в обслужването както на богати, така и на бедни потребители, според  Morgan Stanley. 

Последни новини
Още от Новини