Иван Илчев: Трудно се мисли за напред в образованието

Нужни са квалифицирани кадри на ниво средно образование, смята професорът.

Иван Илчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Илчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преследват краткосрочни резултати, а качеството изисква време, заяви  бившият ректор на СУ Иван Илчев. Той бе гост в предаването на Ганиела Ангелова „Бизнес Старт” по Bloomberg TV Bulgaria. Професорът говори за състоянието и финансирането на българското висше образование.

Докторът на историческите науки започна разговора, коментирайки бюджета на СУ и каква е неговата ефективност. „Ние най-добре използваме средствата”, каза той позовавайки се на статистика, вземаща предвид както качеството на образованието, така и неговата цена. „С минимум средства се постига максимум”, допълни той.
 
Той изрази съмнение, че адекватна образователна политика може да бъде водена, тъй като „световната икономика се развива толкова бързо, че след не знаем след пет години от какви специалисти ще има нужда.”
„41% от българските студенти учат право и бизнес,” отсече проф Илчев. „В колко частни училища се учи химия, физика и биология? Това са финансоемки специалности, от които зависи развитието на обществото”, каза той по темата за разминаването на образованието с нуждите на бизнеса. Той смята, че трябва да се стремим към „квалифицирани кадри на ниво средно образование.”
Професорът изрази съмнение, че правителството ще спази таргета от 36% от всички хора между 18 – 34 години да са висшисти през 2020, поради „демографски и етнически причини”. 

Чуйте още

 

Последни новини
Още от Новини