В Португалия: Ще свършите като гърците

Президентът решава кой да управлява след като премиерът Коельо падна

Привържениците на Коелю ликуваха на 4 октомври. снимка: Paulo Duarte/Bloomberg Привържениците на Коелю ликуваха на 4 октомври. снимка: Paulo Duarte/Bloomberg

Настоящото правителство на Португалия съветва  следващия министър-председател: „Ако нарушавате европейските бюджетни правила, ще последвате съдбата на Гърция.”
Иберийската страна очаква президентът Анибал Кавако Силва да номинира премиер, след като досегашният Педро Пасос Коельо бе отстранен след гласуване. Лидерите на социалистите, най-голямата опозиционна партия, се канят да премахнат някои от мерките, предприети в замяна на финансова помощ според правилата на Европейския съюз.

Лидерът на социалистите Антонио Коста притиска Силва да му възложи мандат за съставяне на правителство на малцинството. Но 76-годишният презцидент може да избере друга възможност и дори да помоли Коелю да продължи да управлява. Португалският закон забранява повторни избори в рамките на шест месеца.

„За жалост, достатъчно е единствено да си припомните историята на един от партньорите ни в еврото – Гърция, и цената на т.нар край на остеритета и бунтът срещу правилата на Европа и как това им повлия”, каза финансовият министър Мария Луис Албъкърки във вторник преди вота. „Какво спечелиха? Още рецесия, още бедност, още безработица и повишена зависимост от европейските институции и МВФ.”

Държава за пример

Политическите успехи на Коельо варираха от похвали заради заздравяването на икономиката и спечелването на преизбиране до унижение, че прекара един от най-кратките мандати в историята. Изборите в Испания предстоят и каквото се случи в Португалия е мерило за отношенията на европейците след години на затягане на коланите.
Португалия стана втората страна след Гърция и Ирландия, която поиска тригодишен спасителен план от Европейския съюз и МВФ. Тя намали харчовете и вдигна данъците. Но за разлика от Гърция, която премина през много програми за помощ, иберийската страна излезе от спасителния пакет през 2014 и се върна към растеж.
Португалия „със сигурност няма” да последва Гърция, каза по телевизията в сряда вече Марио Сентено, социалистически законодател, който участва в написването на партийната програма, цитира го Bloomberg.
Доходността по португалските 10-годишни облигации падна с четири базисни пункта до 2.70%  към 10:55 лондонско време в четвъртък, след като се повиши на 2.91% в понеделник – най-високото ниво от юли. Тя беше 1.5% през март и 2.3% преди изборите на 4 октомври.
„Португалска криза е малко вероятно да се случи” каза в заявление Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank в Лондон. „Социалистите в Португалия са традиционно проевропейска партия. Това ги отличава от Сириза в Гърция. На повечето от гласоподавателите им няма да им се хареса влошаване отношенията с Европа.”

Изключване

Политическата несигурност, която допринесе за лошото представяне на португалските държавни облигации (най-голям спад за последния месец), носи и друг риск - ново понижаване на рейтинга. Страната вече загуби инвестиционния рейтинг (попадна в групата на страните с боклукчийски ретинг) според Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s и Fitch Ratings. Единствената институция, която все още й е присъдила инвестиционен рейтинг, е DBRS, Канада. Агенцията трябва да преразгледа рейтинга си в петък. Ако и тя понижи кредитния рейтинг на Португалия, страната вече няма да отговаря на изискванията на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи.

Европейската комисия прогнозира, че дългът на Португалия ще се понижи от 130% от БВП на 128% тази година.

От Славчо Маринов

Вижте и коментара на Кузман Илиев

 

Последни новини
Още от Новини