Синдикатите се обърнаха срещу Ципрас

Синдикатите провеждат обща стачка срещу остеритета

Стачка в Гърция. снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Стачка в Гърция. снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Гърците излязоха на стачка в четвъртък, а премиерът Алексис Ципрас за първи път беше на другата страна на барикадата.
Профсъюзите – ключови поддръжници на партия Сириза, скандираха същите фрази по време на протестите в Атина, които Ципрас някога използваше срещу своите опоненти. Докторите и фармацевтите се присъединиха към работниците от пристанищата, служителите в администрацията и метрото в първата обща стачка, откакто той пое властта през януари. Страната ще бъде блокирана за 24 часа.
До 20 000 протестиращи се събраха в центъра на Атина, а малка група от анархисти мяташе коктейли Молотов по полицаите около 13:30 часа местно време, каза говорител на полицията. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.
Най-големите гръцки синдикати, ADEDY и GSEE,  обвиняват Ципрас, че е клекнал пред кредиторите и, че ще прилага мерки, които „удължават тъмните векове за работниците”. Държавната статистическа агенция публикува данни, които показват, че 1.18 млн. гърци или 24.6% от работната сила са били безработни през август.
41-годишният гръцки премиер сега бърза да завърши преговорите с кредиторите по затягането на коланите в замяна на отпускането на 10 млрд. евро, които ще бъдат инжектирани в банките. Ако не успеят да се договорят за политики, които включват запор на първия дом и по-стриктни правила за закъснелите данъци, платежоспособността на кредиторите на страната ще бъде поставена под въпрос.
„Икономическите политики, които Ципрас трябва да приеме са по-тежки от нужното, и със сигурност много по-тежки отколкото можеха да са, ако не беше тоя 7-месечен авантюризъм и политическа несигурност” каза Манолис Галенианос, професор по икономика в Royal Holloway, University of London. “Това не беше нужно, можеше да бъде избегнато и сега правителството ще трябва да предприема по-дълбоки съкращения, за да достигне по-малко амбициозни фискални таргети.”

Без място за маневри

Гръцките банки ще трябва да осигурят 14.4 млрд. евро за да останат на повърхността насред тревоги за лоши кредити, понижена икономическа активност, скъпи изисквания за спешното финансиране от ЕЦБ, както и стриктни лимити на капиталовите трансфери.
Гръцкият парламент трябва да намали защитата на задлъжнелите собственици на жилища „много повече”, според германския финансов министър Волфганг Шойбле и да подобри правилата си за управление на банките преди страната да може да получи помощ, за да ги рекапитализира.  Правителството на Ципрас има по-малко от седмица да изпълни изискването и министър-председателят каза на министрите си, че завършването на преговорите с кредиторите е върховен приоритет.

„Послушният ученик”

Самият Ципрас обвиняваше предишното правителство, че следваше стратегия на „послушен ученик”  спрямо кредиторите. В изявление след миналогодишната ноемврийска обща стачка тогавашният лидер на опозицията каза, че действията на правителството спрямо абсурдните искания на Тройката са  „васалство” и „слугинаж”. Във вторник той информира министрите си, че правителството ще изпълни споразумението си с кредиторите.

Вижте и коментара във видеото

 

Последни новини
Още от Новини