Домусчиев: Законът за енергетиката защитава изкривен пазар

Председателят на Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ) Кирил Домусчиев говори за проблемите в енергетиката и енергийния сектор в предаването "Бизнес старт" на 9 ноември 2015.

Кирил Домусчиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Домусчиев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според Кирил Домусчиев символичното намаляване на цената на електроенергията с 1 лев от 1 ноември е по-скоро подигравка от страна на регулатора (Комисията за енергийно и водно регулиране - б.р.). Домусчиев е на мнение, че дефицитите в системата трябва да се орежат максимално. Според него бизнесът не иска просто да бъде конкурентен на колегите си от другите европейски държави. Той даде пример с Гърция, където България изнася, а таксите там са символични и те връщат производството си в страната. Според Домусчиев:

„Кражбите в страната ни са узаконени, законът за енергетиката и всички нормативни актове защитават тези изкривени пазарни отношения и дават възможност на регулатора просто да изписва и вкарва в сметките тези кражби.“

Той също така заяви, че ако не се стигне до консенсус по поставените от работодателите искания, ще има протести.  Също така се наблюдава свиване на износа и прогнозите са за още по-ниски нива. Според проучване на работодателите, поради високите цени на тока, се очакват около 100 хиляди безработни следващата година.

По думите на Домусчиев, закъснението на либерализацията е още едно доказателство за бавното и безотговорно  развитие на процеса и е допринесло за допълнително изкривяване на пазарната дейност. 

След либерализацията ще се премахне кръстосаното субсидиране и енергията ще се купува на такава цена на каквато е в региона, подчерта бизнесмена, който контролира редица предприятия, в това число БМФ и "Хювефарма". По думите му трябва да се търси възможност за предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и да се намалят производствата, които искат преференциални цени. 

"Неслучайно ние лансирахме идеята държавата да поеме тази разлика от 340-360 милиона от  лева за субсидиране на американските централи, а не бизнесът. Не ние сме подписвали тези договори."

 

За т. нар. национализация на "Марица Изток" 1 и 3
Няма такава дума в този документ. На някои хора им е удобно да атакуват реформите по този начин.

За НЕК
НЕК е черна дупка. „Таксата задължение на обществото“ ще трябва да расте, за да може тази черна дупка да се пълни, аз не виждам нищо позитивно в това. 

Заемът за БЕХ
Държавата не може да се намеси, ако няма реформи. Откъде накъде държавата ще дава държавни гаранции на хора, които искат да продължават по старому.

За минималната работна заплата
Основното, което ние поставяме като въпрос от години, е, че тези минимални заплати трябва да се определят с някаква формула, трябва да произлизат от нещо. Не може министър Ивайло Калфин просто да реши, че се увеличават. 
Тези пари трябва да дойдат отнякъде. 

За увеличаването на осигурителните прагове със 7,5%?
Министър Калфин е повече синдикалист, а не министър в момента. Не може да се решава просто така под влиянието на синдикатите. Трябва да се намери баланс.

Чуйте още във видеото

 

Последни новини
Още от Новини