Стигна ли петролът дъното?

Флорънс Ейд-Окдън, главен изпълнителен директор и главен икономист на Arabia Monitor и Джон Райт, UBS

Петролна платформа до бреговете на Рио де Жанейро, Бразилия на 20/50/2015. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg Петролна платформа до бреговете на Рио де Жанейро, Бразилия на 20/50/2015. Photographer: Dado Galdieri/Bloomberg

Коментар от студиото на Bloomberg в Лондон на Флорънс Ейд-Окдън, главен изпълнителен директор и главен  икономист на Arabia Monitor и на Джон Райт, UBS. Ейд-Окдън и Райд разговарят с Манъс Крани от Bloomberg.


Петролът се търгува близо до двумесечно дъно. Това предлагане, бездействието на ОПЕК и САЩ, които имат толкова петрол, че не знаят какво да правят с него.. Имаме нужда от някакви действия от ОПЕК, нали?

Флорънс Ейд-Окдън, Arabia Monitor:
Ще видим какво ще реши ОПЕК в края на годината. Има натиск от Алжир с подкрепата на Венецуела за искането да се направи нещо за цената, но страните от Персийския залив смятат, че това е възможност за тях да направят реформите, които така или иначе ги чакат.
Имаме редица мнения в региона, където Алжир повтаря, че нещо трябва да се направи, а страните от Персийския залив повтарят, че сега е време за реформи.

 

МВФ каза, че петролът на 50 долара създава редица проблеми за саудитците, оманците, бахрейнците. Това е огромен геополитически проблем, не мислите ли? Може да предизвика голямо геополитическо напрежение. Саудитците изтеглят парите от чужбина, забавят плащанията по договорите, започват да облагат земята с данъци, не правят неща, които не съм си представял, че ще направят преди 30г, когато започнах да ходя там.

Флорънс Ейд-Окдън, Arabia Monitor:
Да не забравяме, че саудитците получаваха толкова много пари в касите си, че не знаят какво да правят с тях, когато петролът удари 145 долара за барел през лятото на 2007. Има доста голяма част алармизъм и сензация около тези неща.
През 2007 не можеше да се намери стая в хотел в страна от Персийския залив. Това място бе обявено за новото Елдорадо и хората се втурнаха към погрешните акции и облигации и изгубиха доста пари.
Сега е обратното - има голям алармизъм около случващото се.
Всъщност Саудитска Арабия има дял на дълга към БВП за минала година под 2%, а тази година - в края на всички емисии, които планира, пак ще е под 7%.
Работа на МВФ е да прави прогнози..

Някои казват, че нямат  добър опит с прогнозите.

Флорънс Ейд-Окдън, Arabia Monitor:
Ами.. независимо от качеството на прогнозите им, смятам, че МВФ направиха добре, че посочиха вероятността за промяна. Т.е. в случай, че нищо не се промени от това, което имаме днес.
Но вие и аз знаем, че след 5г., периодът, за който се отнася прогнозата на МВФ, предизвикала такава тревога, след 5г. много неща могат да се променят. Вижте какво стана за последните 5г. Затова не се тревожа така, както други хора.
Страните от Персийския залив могат да издържат още години с доходите, които получават сега.
Има признаци, че петролният пазар може да се стигнал дъното. Цените може би са там. Но кой знае?

 

По това време миналата година вървяхме към дъното. Къде сме сега?

Джон Райт, UBS:
Така е, през втората половина на 2014 петролните цени паднаха наполовина - до 45 долара. Това все още се забелязва в инфлацията. Разбира се в цялата ситуация има печеливши и губещи.
Всичко, което оказва натиск върху инфлацията и променя динамиката на чуждестранните валутни резерви и парите в икономиките-производителки на петрол и централните банки. Същевременно дава стимул на потребителите, защото намалява разходите за транспорт и т.н.
И с времето ще видим какво ще стане.
Важното е от гледна точка на облигационния пазар и централните банки да имаме стабилност на тези пазари. По-добре ще бъде за облигационния пазар и централните банкери цената на петрола и на стоките да се стабилизира и да позволи каква е точно макроикономическата среда.
 

 

Последни новини
Още от Новини