Имотният пазар в Китай се съвзема

Зеб Екърт от Bloomberg с коментар за състоянието на пазара на недвижими имоти в Китай

Имотният пазар в Китай е във възход Имотният пазар в Китай е във възход

Зеб Екърт, Bloomberg:

Пазарът на недвижими имоти в Китай се съвзема в повече от половината градове от проучването на правителството.

За първи път от май 2015 наблюдаваме повишаване на цените. Това е обнадеждаващо, защото показва, че стимулиращите мерки, които предприеха не само в големите градове в Китай, но и в по-малките – тези, в които икономиката беше още по-слаба. Ако хората в тези градове могат да си позволят да си купят жилища, това със сигурност е знак за цялостно възстановяване.

Не бива да забравяме, че китайците нямат голям избор, що се отнася до инвестиции. Недвижимата собственост продължава да бъде много предпочитана сред китайските граждани и е чудесен индикатор за силата на пазара като цяло.

Видяхме, че цените продължават да се покачват в градове като Пекин и Шанхай.

Надеждата е, че пазарът на недвижими имоти наистина ще помогне за възстановяването на Китай, защото това е важен дял от икономиката.

Но все пак не бива да се радваме прекалено много. Все още има големи рискове. Икономиката като цяло трябва да възвърне баланса си, да премине от производство към услуги и след това устойчив ръст на пазара на недвижими имоти. Все още има много изобилие от имоти, много празни жилищни сгради в Китай – ако погледнем финансовия район в Пекин, мисля, че е в западната част на града, можем да видим много сгради с празно офис пространство, както и жилищни сгради, които чакат да бъдат запълнени. Дори тук, в Хонконг има празни сгради, докато предприемачите чакат правилната цена. Това е особен пазар.  

 

Последни новини
Още от Новини