Маркионе: Ferrari е луксозен бранд

Серджо Маркионе, главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler

Серджо Маркионе, главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler коментира IPO-то на Ferrari, какво означава то за бизнеса на Fiat Chrysler и възможността за сделка с General Motors и използване на капитала по най-ефективния начин за евентуален низходящ цикъл в бизнеса. Маркионе говори в предаването "Bloomberg Markets."

 

Поздравления за положителния резултат от Вашето първоначално предлагане – много гладко, много бързо. Вече колко събрахте – май станаха 4 млрд долара за Fiat?

Ние събрахме 1 млрд. долара от това IPO. Да не се вълнуваме толкова.


Но ще изтеглите 3,2 млрд.?

Не, тази сметка е малко преувеличена. Несъмнено, част от целите е да финансира Fiat Chrysler, но цифрата не е тази, защото консолидирахме средствата, които стояха във Ferrari дори и преди тази операция. Така че цифрата е по-малка от тази, но не се тревожете за това.

Намаляването на дълга е значително. По-важно е, че се отнесохме към нашите акционери по начин, който според отдавна трябваше да се случи. Вие го нарекохте автомобилното пространство.

Да се определя Ferrari  като чист автомобилен производител е може би малко преувеличено. Марката се намира в уникалната позиция на животно, което има четири гуми и волан.

Това не е просто кола, а уникално изражение на изкуството и технологията – много ексклузивно, с много адекватна цена, но не и нещо евтино, както може да си представите, така че няма нищо подобно на това в света. Ние трябваше да покажем това на целия свят и мисля, че пазарът реагира добре на това и на неговия потенциал и щеше да е срамота да го оставим погребано в един голям автомобилен производител, който произвежда 5 млн. автомобила.

Имаме произведени 7 250 автомобила миналата година, а тази година ще произведем 7 700 автомобила. Тези цифри са равни на няколко дни от производството на масовите пазари. Различен бизнес модел.

Така че трябваше да го отделим и да даден на акционерите си възможност да се възползват от връзката си с марката, а също така и от оценките и икономическите измерители, които са напълно различни от тези за автомобилостроенето.


Какво се променя след първичното предлагане на Ferrari и отделянето от Fiat Chrysler? Сега сте много по-свободен да търсите консолидация?...

Мисля че това изчисти портфейла. Така се елиминира една част от уравнението по оценка, което ни тревожеше и имаше сериозно количество спекулации относно това колко струваше този бизнес в рамките на FCA. Надяваме се, че с това този въпрос няма да приключи – виждаме пазарът да определя стойността на 10%, ще видим този пазар да определи стойността и на още 80%, когато изгубим напълно контрола над Ferrari.

Ferrari  може вече да бъде позиционирана в пространството на луксозните стоки заедно с другите подобни продукти – Hermes, Prada и др. Това е Ferrari. На Ferrari не може да се гледа като на производител на коли. Тя няма нищо общо с останалите загубеняци.

А какво мислите за неавтомобилните продукти на Ferrari?
Мисля че ще се появят, когато привлечем правилните хора и се сдобием с правилните умения, за да ги разработим. Но ако трябва да съм напълно честен – ние не сме много навътре в нещата що се отнася до такива специалисти към момента, тъй като трябва да привлечем хора от сегмента на луксозните стоки и след това да развиваме тази дейност стъпка по стъпка.

Очакването ми е, че с времето ще можем да развием бизнес, който е способен да произвежда продукти така добре, както е направена тази кола тук навън.

 

Галерия


Аз днес попитах главния финансов директор на GM следното нещо: смятате да продължите стремежа си да слеете FCA с GM. Чък Стивънс ми каза, че това би било невъобразимо скъпо и невъобразимо рисковано и няма да е полезно за акционерите на неговата компания. Какво мислите по този въпрос?

Не желая да коментирам. Не познавам г-н Стивънс, не познавам много хора в GM. Аз просто гледам данните и се опитвам да разбера марките и организацията на индустрията. И затова, за да Ви отговоря конкретно за GM: мисля че въпросът е неправилен. Дали още смятам, че анализът, който публикувахме на пазара през април за прекомерното използване на капитали от производителите  на автомобили все още е валиден?

Отговорът е: абсолютно, да. Смятам ли че има наркомани на този свят? Да. Смятам ли, че сме си спечелили правото да събираме капитал и да управляваме индустриални предприятия? Не.

И затова, мисля че ние трябва да се поправим. Сега, дали ще бъде GM или някакво друго решение за бъдещето – няма реално значение. Ние трябва да вървим напред. Ако не се движим напред се изправяме пред рискове.Между другото, още нещо – видях печалбите им, днес ги поздравявам, мисля че те постигнаха огромни успехи.

Проблемът за мен не е да правя прилични пари, когато времената са добри. Ние сме на върха. В момента чупим рекорди в САЩ. Няма съмнение, че има и спад и определено ще има омекване на търсенето. Когато това се случи, реалността, в която ние ще се справяме ще се оцвети съвсем различно.

И освен, ако не сме си гарантирали използването на капитала по възможно най-ефективния начин, мисля че ще се провалим в това да осигурим възвръщаемост на акционерите си. Те казват: „Ние Ви заехме пари.”

Нека да не забравяме, в случая визирам GM и нашия случай, GM беше възкресена с пари на данъкоплатците, които в крайна сметка бяха прехвърлени към капиталовите пазари, но тя получи възможност да живее от американските данъкоплатци.

На нас също ни бяха дадени пари, а Chrysler ги изплати - признавам. Но нека не забравяме провала – той се случи наистина и това събитие не може да се пренебрегне. То беше наистина. И ако се справите с тази криза, разбирате колко нестабилен е живота Ви.

За един бизнес, който прави относително приемливи печалби във времена на подем и понася много по време на спадове, разбираш че си направил нещо, към което не искаш да върнеш.

 

Последни новини
Още от Новини