Коментари на Тръмп за Китай помрачиха настроенията на борсите

Американският президент заяви, че няма да има предоговаряне по първата фаза на търговската сделка с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в момента не желае  да разговаря с китайския си колега Си Дзинпи и внесе съмнения за прекратяването на най-голямото търговско партньорство в света в резултат на засиленото напрежение между двете най-големи икономики заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

В интервю за Fox Business Network Тръмп заяви, че поддържа добри отношения със Си Дзинпин, но допълни, че точно сега не желае да говори с него.

Коментарите на Тръмп помрачиха настроенията на капиталовите пазари. Борсите в Европа регистрират понижения с по около 3% към 17 часа българско време, а щатските индекси отвириха със спадове от по над 1%. 

Още по темата

Също така той заяви, че е възможно да развалят досега изградените отношения с Пекин по отношение на търговската сделка. „Ако го направим, какво ще се случи? Ще спестим 500 млрд. долара“, заяви американският президент. Но изчисленията показват, че визираната сума за двустранната търговия между Китай и САЩ е неточна.

През последните седмици Тръмп отправи остри критики срещу Китай и обвини страната за предизвикването на коронавирусната пандемия, докато общественото доверие в САЩ към президента се понижава. В САЩ има над 1.3 млн. регистрирани случаи на коронавирус, от които са починали близо 83 хил. В Китай потвърдените смъртни случаи от коронавирус са около 4.6 хил.

Американският президент и съюзниците му обсъждат как да накажат Китай за разпространението на коронавируса, въпреки че всеки вид икономически санкции срещу Пекин ще навредят и на САЩ. Американската икономика в момента е в рецесия заради ограничителните мерки срещу коронавируса.

„Евтината работна ръка се оказа много скъпа“, заяви Тръмп. Той обяви, че следят внимателно китайските компании, които търгуват на щатските борси, но не спазват счетоводните правила на САЩ.

„Ако действаме по въпроса, какво ще направят те? Ще се преместят на борсата в Лондон или другаде“, заяви президентът.

Освен това американският президент обяви, че няма да предоговаря т.нар. първа фаза от търговската сделка с Китай, която подписа през януари. 

 

Последни новини
Още от Новини от света