Facebook е премахнала 2.5 млн. публикации за продажба на маски и тестове за Covid-19

Социалната мрежа е премахнала и стотици хиляди публикации, които потенциално могат да навредят на здравето на потребителите ѝ

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Facebook заяви, че е премахнала 2.5 милиона публикации от март насам, предлагащи маски, дезинфектанти, почистващи кърпички и тестове за коронавирус в опит да предпази потребителите от закупуването на опасни продукти или такива със завишена цена, съобщава Bloomberg.

За да направи това, компанията разчита на същата технология, която използва при премахването на публикации за продажбата на оръжия или лекарства. Facebook трябваше бързо да обучи своя изкуствен интелект, за да се справи с увеличаването на съдържанието относно коронавируса, което нарушава политиките на компанията.

Социалната мрежа е премахнала и стотици хиляди публикации, които потенциално могат да навредят на здравето, включително препоръки, насърчаващи потребителите да пият белина като лекарство срещу Covid-19.

Още по темата

Статистиката, публикувана във вторник, е последното допълнение към доклада на Facebook, публикуван два пъти в годината, относно мерките, които прилага, за да предотврати използването на платформата за дезинформация.

С всеки един доклад Facebook става все по-зависима от компютърните решения на проблемите си. Компанията има около 15 хиляди модератори на съдържание в целия свят, някои от които не могат да работят от офисите ѝ заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Между октомври 2019 г. и март 2020 г. около 90-процентен дял от съдържанието, премахнато от Facebook, е идентифицирано първо от софтуер, а не чрез доклади на потребители, отбелязаха представители на компанията.

Последни новини
Още от Новини от света