Тръмп: Китай не се справи с коронавируса, за да се проваля на изборите

Според американския президент азиатската страна ще направи всичко по силите си, за да види как той губи надпреварата

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент обвини Китай за реакцията му срещу разпространението на коронавируса, заявявайки, че действията на страната са насочени срещу преизбирането му през ноември, съобщава Bloomberg.

В интервю от Овалния офис в сряда Тръмп не предостави доказателства, че Китай умишлено не се справя с разпространението на коронавируса, който взе над 4600 жертви в страната. Президентът обаче посочи, че обмисля различни начини да накаже китайското правителство, което обвини, че е позволило вирусът да се разпространи по света.

“Китай ще направи всичко по силите си, за да ме види как губя тази надпревара”, посочи Тръмп. Той не конкретизира какви наказателни мерки смята да предприеме, но добави, че има много възможности в това отношение.

Тръмп коментира и търговската сделка между Вашингтон и Пекин, като посочи, че е “много разстроен” от икономическите последствия от коронавирусната криза. Забавянето направи по-трудно за Китай изпълнението на споразумението от първа фаза, постигнато през януари, според което азиатската страна трябваше да увеличи вноса си на някои продукти от САЩ.

Властите във Вашингтон и Пекин си разменят обвинения от седмици по отношение на разпространението на коронавируса. Споровете затвудняват глобалните усилия за насочването на общ отговор срещу кризата, като САЩ продължават да твърдят, че вината е на Китай, тъй като страната не е успяла да избегне разпространението на вируса извън границите си.

Още по темата

Китай помогна за ескалация на напрежението през март, когато говорител на външното министерство на страната заяви, че вирусът е бил внесен в нея от американски военни. Въпреки че Тръмп престана да нарича патогена “китайски вирус”, по-рано този месец той обвини Китай в “лъжи” за разпространението на заразата.

“Китай постави под заплаха света чрез укриването на информация за произхода на коронавируса, като позволи разпространението му в други страни”, заяви американският държавен секретар Майк Помпео по-рано в сряда.

“Китайската комунистическа партия сега има отговорността да каже на света как тази пандемия излезе извън Китай и се разпространи, предизвиквайки глобална икономическа разруха”, отбеляза още Помпео пред Fox News.

 

Последни новини
Още от Новини от света