САЩ и Китай се обвиняват взаимно в укриване на данни за коронавируса

Напрежението между Вашингтон и Пекин бе подновено след материал на Китайската централна телевизия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: Al Drago Държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: Al Drago

Китай постави под заплаха света чрез укриването на информация за произхода на коронавируса, като позволи разпространението му в други страни, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Bloomberg.

В телевизионно интервю в сряда Помпео разпали отново обвиненията между САЩ и Китай по отношение на коронавируса. Съветникът на Белия дом Джаред Кушнер също заяви в сряда, че президентът е наредил разследване за произхода на вируса, а виновните за разпространението му ще понесат последствия.

“Китайската комунистическа партия сега има отговорността да каже на света как тази пандемия излезе извън Китай и се разпространи, предизвиквайки глобална икономическа разруха”, заяви Помпео пред Fox News.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп поднови критиките си към Световната здравна организация. “Заблудиха ни... Те буквално са орган на Китай”, коментира Тръмп, който по-рано заяви, че ще преустанови американското финансиране към СЗО.

Още по темата

По думите на президента нищо позитивно не се случва в Китай, а страната не трябва да позволява възстановяване на въздушните полети по време на коронавирусната пандемия.

Коментарите от Белия дом идват, след като по-рано Китайската централна телевизия излъчи материал, в който повдигна съмнения относно прозрачността на данните за разпространението на коронавируса, които САЩ предоставят. През последните дни програмата на държавната телевизия заяви, че Помпео "се превръща в общия враг на човечеството".

“Китай знае, че разпространението на вируса избухна от страната”, заяви Помпео, като обвини Пекин в “класическа комунистическа дезинформация”, за да измести фокуса от това.

Според Помпео други страни са се присъединили към исканията на САЩ за разследване на произхода на коронавируса, а въпреки усилията им Китай продължава да се опитва да укрива информация.

 

Последни новини
Още от Новини от света