Печалбата на VW намалява с 81% през първото тримесечие

Автомобилната компания обаче очаква да избегне реализирането на загуба през 2020 г.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Германският автомобилен гигант Volkswagen очаква, че печалбата му ще спадне сериозно тази година заради пандемията от коронавирус, принудително затворените заводи и засегнатото търсене на ключови пазари като Китай и САЩ, съобщава Bloomberg.

Оперативната печалба за първото тримесечие на компанията намаля с 81% до 900 милиона евро (977 милиона долара) в съответствие с предварителните прогнози, публикувани на 16 април.Прогнозата е финансовият резултат да остане положителен, тъй като най-големият автомобилен производител в света предприема стъпки за намаляване на разходите, се казва в съобщение на Volkswagen в сряда. Компанията очаква значителни спадове на доставките и продажбите.

„Volkswagen Group управлява тази безпрецедентна криза с фокус и решителност“, казва в изявлението главният финансов директор Франк Уитер. „Предприехме множество противодействия за намаляване на разходите и осигуряване на ликвидност и продължаваме да бъдем стабилно позиционирани финансово“, обяснява той.

Още по темата

VW се отказа от предишните си прогнози по-рано този месец. Първоначално компанията е очакваше глобалните доставки на превозни средства да се запазят на нивото от миналата година, както и да отчете ръст на приходите от 4% и марж на оперативна печалба между 6,5% и 7,5%.

Оперативната печалба за първото тримесечие на компанията намаля с 81% до 900 милиона евро (977 милиона долара) в съответствие с предварителните прогнози, публикувани на 16 април.

Акциите на VW поевтиняват с 28,5% от началото на годината, оценявайки производителя на 66 милиарда евро.

Германската автомобилна компания Volkswagen рестартира производството си в завода си във Волфсбург, който е най-големият в света, съобщава Bloomberg.

По-рано през седмицата стана ясно, че най-големият автомобилен производител в света постепенно увеличава производството в Европа, след като операциите му в Китай почти се върнаха на нивата от преди кризата. Заводът за електромобили на VW и фабриката в Словакия започнаха да правят коли отново миналата седмица, след като пандемията от Covid-19 спря производството през март.

Последни новини
Още от Новини от света