Бежовата книга на Фед: Икономиката на САЩ се е свила рязко и внезапно

Повечето американски фирми очакват ситуацията да се влоши през следващите няколко месеца

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

Икономическата активност отчита сериозен спад заради мерките за овладяване разпространението на коронавируса, става ясно от Бежовата книга на Федералния резерв, съобщава Bloomberg.

„Икономическата активност се сви рязко и внезапно във всички региони на САЩ в резултат на пандемията от Covid-19“, посочват от Фед.

Според данните в доклада на централната банка всички области отчитат силно несигурни перспективи сред бизнеса, като на повечето места се очаква условията да се влошат през следващите няколко месеца.

Анализът се базира на информация, събрана от 12-те регионални клона на Фед до 6 април.

Още по темата

Компаниите в цялата страна са спрели работа през март заради мерките, предприети за ограничаване на коронавируса. По данни на Фед в региона на Филаделфия около една четвърт от фирмите не работят.

„Никой сектор не е пощаден“, казват от Фед Филаделфия.

Най-тежко засегнатите отрасли са тези, които са свързани със свободното време и местата за настаняване, както и търговията на дребно извън закупуването на стоки от първа необходимост, сочи информацията на Фед Бостън. И докато производителите на храни и медицински продукти споделят, че се наблюдава силно търсене, то те посочват, че срещат трудности в производството и веригите за доставки.

Всички райони отчитат намаляване на заетостта, след като драстичните мерки за изолация доведоха до загуба на милиони работни места и прогнози, че икономиката на САЩ ще се свие през второто тримесечие с 25% на годишна база. Нито една от областите обаче не отчита повишен натиск върху заплатите. Дори при работещите в магазините за хранителни стоки има повишение на заплатите заради риска, които поемат служителите.

В отговор на икономическото забавяне Фед отприщи безпрецедентен набор от инструменти, предназначени да подкрепят домакинствата и бизнеса и да осигури повече ликвидност. Централната банка намали лихвените проценти до почти нула миналия месец, драстично увеличи покупките на активи и обяви спешни програми за отпускане на кредити на стойност 2.3 трилиона долара. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 28-29 април.

Рекордният спад на продажбите на дребно през март в САЩ с 8.7% показва сериозното въздействие на ефекта от вируса.

Несигурното бъдеще пък е накарало много производители от цялата страна да ограничат плановете за бъдещи разходи.

Последни новини
Още от Новини от света