Adidas получи заем от 3 млрд. евро

Германската банка за развитие KfW ще отдели 2,4 млрд. евро, 600 милиона евро ще бъдат разпределени между повече от седем банки

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Германското правителство одобри отпускането на заем в размер на 3 милиарда евро за производителя на спортни стоки Adidas. От тази сума Германската банка за развитие KfW ще осигури 2.4 милиарда. Останалите 600 милиона евро ще бъдат поделени между повече от седем банки, пише Der Spiegel.

Заради коронавирусната пандемия се наложи затварянето на много магазини от веригата в световен мащаб, вследствие на което компанията реализира значителни загуби. Само в Китай загубите на Adidas са на стойност до един милиард евро.

Още по темата

Adidas се задължава да намали размера на дивидента, докато усвоява заема. Планираното обратно изкупуване на акции също е прекратено. Членовете на управителния съвет се отказват и от всички бонуси през тази година, чиято стойност възлиза на около две трети от възнагражденията им.

Вторият най-голям производител на спортни стоки в света обяви, че няма да плаща наемите на затворените от април магазини в Европа. След вълна от критики срещу това решение Adidas все пак обеща да изплати наемите, след което поиска заем от KfW.

В момента много корпорации си осигуряват ликвидност, за да се приспособят към новите пазарни условия. Компанията Daimler договори допълнителни възможности за финансиране, като сключи споразумение с няколко банки за нова кредитна линия в размер на 12 милиарда евро. Тя допълва вече съществуваща кредитна линия от 11 милиарда евро, която продължава до 2025 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света