Китай възстановява икономиката си след коронавируса, докато САЩ удължават карантината

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус се увеличи до над 735 хиляди по света

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Почти всички големи индустриални компании в Китай възстановяват производство, обяви правителството в понеделник, докато американските власти сигнализираха, че мерките за овладяване на коронавируса могат да останат в сила по-дълго, съобщава The Wall Street Journal.

Възстановяването на индустрията в Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса, започва след два месеца на национална карантина, която доведе до затварянето на фабрики, офиси и магазини. Междувременно Белият дом обяви в неделя, че удължава предприетите мерки срещу разпространението на заразата до края на април, тъй като случаите на заболели продължават да се увеличават в страната и по света. Множество компании ще работят с намален капацитет или остават затворени в рамките на този период.

Решението за удължаване на мерките е промяна в намеренията на президента Доналд Тръмп, който по-рано заяви, че се надява рестрикциите да бъдат облекчени в идните дни, за да се ограничат щетите за икономиката.

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавирус се увеличи до над 735 хиляди по света, засягайки 177 страни и региона, докато жертвите на заразата нараснаха до 34 хиляди.

Още по темата

Въпреки че 154 хиляди души се възстановиха от заболяването, броят на заразените почти се удвои за седмица, като най-големи са ръстовете в САЩ, Европа и Иран. Свързаните с коронавируса смъртни случаи извън Китай надвишиха с около 9 пъти регистрираните в азиатската страна.

Иран, една от най-засегнатите държави, регистрира 3186 нови случая на коронавирус в понеделник, рекорден ръст за ден, с което боледуващите в страната достигнаха 41495, а смъртните случаи - 2757. Увеличението на заразените беше регистрирано след по-мащабно тестване.

Коронавирусната пандемия се превръща в глобална икономическа криза, натежавайки на авиокомпаниите, търговците, производителите, хотелиерите и множество дружества в различни индустрии. Очаква се икономическите щети да нарастват, тъй като множество правителства по света въведоха пълни карантини за техните страни.

Москва нареди на над 20 млн. души да останат по домовете си, освен на тези, чиято работа е свързана с неотложни нужди, като позволи излизането само за закупуването на медицински продукти или хранителни стоки.

В столицата са регистрирани 1226 от общо 1836 случая на заразени в Русия и 7 от 11-те смъртни случая в страната.

Докато броят на заразените нараства в САЩ и Европа, Китай премахна рестрикциите, включително по отношение движението на хора от и до провинция Хубей, където беше регистриран първия случай на заразен. През по-голямата част от февруари Китай съобщаваше за стотици или хиляди нови заразени на ден, докато през март общия брой на случаите достигна 80 хиляди и остана относително стабилен след това.

Китайската национална здравна комисия съобщи за 31 нови случая на заразени в понеделник, като почти всички от тях са на хора, влези в страната от чужбина. С тях общият брой на заразените достигна 81470. В провинция Хубей не са докладвани случаи на нови заразени от дни, но имаше 4 смъртни случая в Ухан, епицентър на коронавирусната криза в Китай.

Китайските държавни медии съобщиха, че моловете в Ухан отварят отново в понеделник, след като бяха затворени за почти 2 месеца. Купувачите трябва да сканират QR код с мобилните си телефони на входовете им, с който да докажат здравния си статус, преди да бъдат допуснати да влязат.

 

Последни новини
Още от Новини от света