В света е тихо, вече и в Швеция ще бъде

Швеция на практика е единствената държава в света, която не е предприела максимално строги мерки, за да спре разпространението на коронавируса

Снимка:  Fredrik Lerneryd/Bloomberg Снимка: Fredrik Lerneryd/Bloomberg

Швеция забрани публичните събирания на повече от 50 души на едно място, за да засили мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, съобщи Bloomberg.

Ограничението ще замени предишната забрана за събиране на повече от 500 души и ще влезе в сила от неделя, заявиха представители на правителството в петък. 

Решението се дължи на искане на здравното министерство, заяви премиерът Стефан Льовен.  

„Правителството остава готово да вземе необходимите решения. Всеки трябва да е наясно, че ще бъдат взети повече мерки", каза Лофвен. 

Фокусирането на Швеция върху доброволните мерки и очевидното нежелание да налага задължителни ограничения изненада другите европейски страни, някои от които забраниха на повече от двама души да се събират на едно място.  

„Никога няма да можем да вкараме всичко в законодателна рамка и няма да можем да забраним всички активности“, каза Лофвен. 

Към четвъртък Швеция е отчела 66 смъртни случая от вируса и малко над 2800 потвърдени заразени. 

До сега Швеция изглежда изглеждаше като остров на блаженството в Европа, пише Кристиан Щихлер, ръководител на представителството международната кореспондентска група ARD в Стокхолм, в свой анализ за германското издание Die Zeit.

Детските градини и училищата до девети клас са отворени, децата играят на площадките и футболните игрища. От време на време ферибот тръгва към архипелага. Сякаш нищо не се е случило. 

"Човекът, който така спокойно поддържа Швеция по време на кризата сега, е Андерс Тегнел, главният епидемиолог на страната. Почти всеки ден от 14 ч. 63-годишният Тегнел дава изявление за пресата и съобщава с колегите си последните данни и препоръките на властите. Всъщност Тегнел се сблъсква с много съпротива в момента. От една страна, среща одобрение, но от друга – доста критика. Той отговаря на повтарящите се въпроси защо детските градини и някои училища остават отворени почти винаги по един и същ начин: епидемиологичната полза от закриването им в случай на коронавирус е съмнителна. Според него нито в Италия, нито в Китай училищата са се оказали горещи точки за разпространение на вируса", пише Щихлер.

Още по темата

Скандинавското единство поставено пред изпитание

Кристиан Щихлер изтъква още, че Швеция на практика е единствената държава в света, която не е предприела най-строгите мерки, за да спре разпространението на вируса. "Заедно с 13 други учени Елг призова за повече прозрачност от органа за обществено здраве. Съседните държави Дания и Норвегия отдавна гледат на шведите с изненада. 

Според Тегнел трябва да се спазват две основни правила. По-възрастните и хората с хронични заболявания трябва да бъдат изолирани колкото е възможно повече. Отделно, всеки със симптоми следва да остане вкъщи веднага, дори и при прояви на най-безобидна на пръв поглед кашлица.

"Броят на заразените хора, които са на възраст над 70 години, все още е сравнително нисък. Но там по-рядко се смесват поколения за съвместно съжителство. Целувката също не е разпространена като обичай за поздрав", става ясно от публикацията.

Швеция смята да модернизира своите болници. С помощта на военните в момента се изграждат и две клиники за носители на вируса. Една от тях ще бъде в изложбените зали в Стокхолм, тъй като в шведската столица обикновено има само 90 легла за интензивно лечение.

 

Последни новини
Още от Новини от света