Китай, Южна Корея и Япония ще си сътрудничат в ядрения конфликт

Държавните и правителствените ръководители се изказаха за "дългосрочно мирно решение" в конфликта в Северна Корея

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китай, Южна Корея и Япония възнамеряват да продължат да работят заедно в спора за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Китайският премиер Ли Къцян, президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин и японският премиер Шиндзо Абе проведоха дискусии в рамките на среща в Чънду, град в югозападен Китай, за политическо решение на ядрения конфликт, пише германското издание Die Zeit.

„Пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и дългосрочното мирно решение са общата цел на трите съседни държави“, каза Ли Къцян. "Трите нации ще продължат да работят заедно, за да разрешат проблема на политическо ниво", добави той.

Още по темата

„Важно е да се продължи диалогът между САЩ и Северна Корея“, отбеляза Шиндзо Абе от своя страна. Резолюциите на ООН, приети в отговор на ядрените и ракетните тестове, също следва да бъдат напълно спазени, стана ясно от думите му.

Страховете от по-нататъшна ескалация на конфликта в момента нарастват поради забавянето в преговорите. Втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун през февруари отпадна. САЩ не желаят да отменят всички санкции срещу страната в замяна на закриването на някои ядрени съоръжения в Северна Корея.

От страна на Северна Корея може да се очакват „изненади“.

Сближаване между Япония и Южна Корея

Други теми на разговорите между Япония, Южна Корея и Китай са били разширяването на икономическото сътрудничество и ускоряването на търговските преговори. Китай и Япония са втората и третата по големина икономики в света, като Южна Корея е на дванадесето място.

Отношенията между Япония и Южна Корея наскоро се влошиха поради търговски спор и конфликт за обезщетение за корейските работници, упражняващи принудителен труд, по време на японската колонизация в Корея (1910-45). След срещата Абе и Мун са пожелали да се срещнат отново в Чънду за двустранни разговори за първи път от 15 месеца.

Последни новини
Още от Новини от света