Авиобизнесът преживява разочароваща година

2020 г. се очертава трета поредна трудна година за карго превозите

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Печалбите на авиокомпаниите ще бъдат по-ниски от прогнозите през тази година, тъй като забавянето на икономическия растеж и търговските войни се отразиха на броя на пътниците и обемът на товарите, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт.

Търговският орган понижи годишната си оценка за печалбата на сектора до 25,9 млрд. долара, като това е с 2,1 млрд. долара по-малко от прогнозираното през юни и почти 10 млрд. долара по-малко от прогнозираното преди година.

„Геополитическото напрежение, социалните вълнения и несигурността около Brexit допринасят за по-тежки условия за бизнеса“, обясняват от Международната асоциация за въздушен транспорт.

Още по темата

Най-новите данни представляват спад от 5% спрямо печалбите, реализирани година по-рано. Подобряване на ситуацията се очаква през 2020 г., но има и големи предупреждения, свързани с вредните емисии и данъци за самолетното гориво, както и несигурността около връщането на заземения Boeing 737 Max.

Все пак от Асоциацията прогнозират печалбите на авиокомпаниите през следващата година да достигнат общата сума от 29,3 млрд. долара.

Очаква се през тази година авиокомпаниите да понесат загуби в Африка, Близкия Изток, а също и в Латинска Америка, където растежът на четири превозвача е ограничен от заземяването на Boeing 737 Max. Северна Америка трябва да бъде най-печелившият регион, който генерира 65% от приходите в индустрията.

По отношение на карго превозите прогнозите са за свиване на печалбите в сектора за трета поредна година през 2020 г.

Последни новини
Още от Новини от света