Адаптацията е въпрос на оцеляване за производителите на авточасти в Източна Европа

Промените в автомобилната индустрия засягат значително Чехия и Словакия

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Най-модерната производствена линия на Motor Jikov в Ческе Будейовице, близо до границата с Германия и Австрия, работи с пълна скорост, за да доставя поръчки на Scania, подразделението на Volkswagen за производство на камиони.

Подобренията, които струват милиони долари, представляват много повече от успеха на средния бизнес. Ръководствата ги приемат като въпрос на живот и смърт за компаниите, засегнати от промените в автомобилната индустрия, пише Bloomberg.

Повече от сто компании като Motor Jikov са разпръснати из Чехия, крепостта на европейската автомобилна индустрия, която е и опора на националната икономика. Те обикновено обслужват фабрики, произвеждащи автомобили с двигатели с вътрешно горене, които обаче сега са застрашени от нарастващата конкуренция в сектора на електоромобилите.

„Въпросът е в това кои компании са способни да оцелеят“, заяви генералният мениджър на Motor Jikov. По негови думи за Motor Jikov това означава огромни инвестиции за производството на напълно нов тип продукти.

Чехия и Словакия правят повече автомобили на глава от населението отколкото всяка друга страна в света. В огромната мрежа от производители на компоненти работят почти два пъти повече служители, отколкото в самите производствени заводи за автомобили.

Важността на автомобилния сектор за Германия, Чехия и Словакия. Графика: Bloomberg 

Промяната в индустрията, доминирана от конвенционалните превозни средства в последните 120 години, увеличава конкуренцията между доставчиците. Според мениджъра на Motor Jikov технологичната промяна ще ги принуди да променят около половината от общото си производство.

Тенденцията рискува да създаде икономически и социални дисбаланси в Чехия и Словакия, където инвестициите в автомобилния сектор са водещ двигател на трансформацията след падането на комунизма преди 30 години.

„Периодът вече е доста опасен“, посочва Петр Кнап, партньор на Ernst & Young в Прага. По негови думи предстои допълнителна ескапалиция на ситуацията в сектора през следващите 2 или 3 години, което има потенциал да доведе до големи смущения.

Един от двигателите на промяната е планът на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на въглеродните емисии с 40% спрямо нивата от 1990 г. в рамките на десетилетие.

В основата на проблема за доставчиците на компоненти обаче е фактът, че електрическите автомобили изискват около 2 хил. части по-малко от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това означава увеличена конкуренция за производството на значително по-малко части.

Още по темата

Според изчисления на чешкото правителство около 40 хил. работни места зависят от двигателите с вътрешно горене, което изисква програми за преквалификация на поне част от тези работници.

Дори глобални автомобилни производители със значително по-големи ресурси ще изпитат затруднения при адаптацията. Половината от тях не са в достатъчно силна позиция, за да се справят с изисканите промени в производството и продажбата на превозни средства, както и нивото на необходимите технологични инвестиции, сочи анализ на Moody's Investors Service.

„Сега те искат да променят цялата индустрия“, посочва Робърт Кимл, Toyota Peugeot Citroen Automobile. Той добавя, че това плаши производителите, като доставчиците нямат яснота дали инвестициите им ще се отплатят.

Последни новини
Още от Новини от света