ОПЕК+ не може да си позволи да бездейства на фона на продължаващата търговска война

Предстои среща на групата в началото на декември

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images Снимка: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

След по-малко от две седмици Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще се срещнат, за да обсъдят следващата фаза от споразумението за съкращаване на производството на петрол и съответно цената на черното злато. Според очаквания ОПЕК+ няма да предприеме промени за следващите 6 месеца по отношение на настоящото споразумение, въпреки че според собствените прогнози на картела има необходимост от по-дълбоки съкращения за балансиране на пазара, пише Джулиан Лий за Bloomberg.

Перспективите за търсенето и предлагането на петрол сигнализират, че са необходими допълнителни съкращения в производството през първата половина на 2020 г. Вместо това обаче по всяка вероятност ОПЕК+ ще рискува с период на слабост в цените на петрола, който според групата ще бъде краткотраен, ако изобщо се материализира.

Ръстът на производството на петрол в САЩ се забавя. “Има вероятност да видим резки корекции на доставките извън картела през 2020 г., особено от шистовите басейни в САЩ”, посочи генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо по-рано този месец.

Според Лий обаче това не е съвсем правилно, тъй като вторият бум на шистовото производство в САЩ може и да е към края си, което обаче не значи, че прогнозите за предлагането ще бъдат намалени.

Той пояснява, че подобно забавяне в Щатите през 2020 г. е очаквано и вече е взето предвид в прогнозите. Още повече, че размерът на свиването зависи от начина, по който се измерва, както показват графиките по-долу на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Периодът на забавяне на растежа на американското шистово производство зависи от начина, по който се измерва. Графика: Bloomberg 

Очакваният растеж за следващата година (синята линия) вече настъпи (сивата линия). Прогнозите за нивото на производството през декември 2020 г. са почти идентични с тези за януари, като продукцията в началото на годината се очаква да бъде с почти 800 хил. барела на ден по-висока, което надвишава първоначалните прогнози. Очакванията за нивото на продукцията през следващата година сега са за най-високите му стойности в историята - 13,29 млн. барела на ден. То може да се понижи значително, ако производството започне да се свива рязко, което обаче е малко вероятно да се случи.

Според Баркиндо опасенията за спад на търсенето се охлаждат, като дори се очаква подем, ако САЩ и Китай постигнат търговско споразумение. Влиянието на митата в търговията е част от причните за забавения растеж на глобалното търсене на петрол, но не е цялостната причина.

Очаква се растежът на търсенето на петрол в Китай да се забави до най-слабото ниво за последните 10 години. Графика: Bloomberg 

Американският президент Доналд Тръмп със сигурност има стимул за постигането на споразумение с Китай, така че да си осигури подкрепа на изборите в САЩ през 2020 г. Но Международната агенция по енергетика очаква търсенето на петрол в Китай да се повиши с едва 375 хил. барела на ден през следващата година на фона на спада на потреблението на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това би бил най-слабият ръст на търсенето от финансовата криза от 2008-2009 г. насам.

Още по темата

Възможна търговска сделка може да бъде сключена твърде късно, за да промени картината. На фона на всичко това потреблението в Европа отново се свива, следвайки модела, който беше прекъснат само за кратко след срива в цените през 2014 и 2015 г.

Дори ако глобалното съотношение между търсенето и предлагането да не се развива според надеждите на генералния секретар на ОПЕК, има шанс картела да свие производството инцидентно.

Ирак се присъедини към страните в ОПЕК, чиито нива на производство са застрашени от политическа несигурност. Графика: Bloomberg

Междувременно правителството в Багдад се бори с демонстрации срещу корупцията и лошото управление. До момента размириците не засягат производството на петрол, но протестите се разпространиха до южния петролен център на Басра и за кратко спряха операциите на две пристанища. Почти 90% от износа на петрол от Ирак идва от находища в южната част на страната и може да бъде изложен на риск, ако размириците се разпространят.

В съседен Иран продукцията вече е засегната от американските санкции върху износа, а Венецуела е в подобна позиция.

Гражданската война в Либия също продължава и производството на петрол може да бъде изложено на риск, ако експортните терминали отново бъдат атакувани. Протестиращите в съседен Алжир изискват пълна промяна на политическия елит, след като президентът Абделазиз Бутефлика подаде оставка на фона на широко разпространени демонстрации. Нигерия все още е засегната от кражбата на петрол от тръбопроводи, която доведе до преустановяване на износа на няколко пъти през тази година. Производството в Ангола се движи по-ниско на фона на липсата на инвестиции в нови проекти, като планираният износ този месец е най-ниският от поне десетилетие.

На фона на множеството несигурности енергийните министри от ОПЕК+ ще се сблъскат със сериозни затруднения относно евентуалното удължавата не срока на съкращенията и преразглеждането на ситуацията след края на зимата. 

 

Последни новини
Още от Новини от света