Сърбия прие проектобюджета за 2020 на фона на предупреждения от МВФ за ръста на заплатите

МВФ призова правителството внимателно да следи разходите, така че дефицитът да остане в договорените граници

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Сръбското правителство прие проектобюджета за 2020 г., целят общ фискален дефицит от 0,3% от БВП, за да изпълни споразумението си с Международния валутен фонд, съобщава Bloomberg.

Панът за разходите предвижда годишен икономически растеж от 4% през следващата година, се казва в съобщение на финансовото министерство. Документът излиза един месец след последната актуализация на бюджета за 2019 г., която въведе по-високи публични заплати и пенсии, увеличи военните разходи и разходите за сигурност, както и прие по-големи капиталови инвестиции. Новият бюджет предстои да влезе в парламента за одобрение.

Още по темата

Намерението на правителството е да повиши жизнения стандарт, да подкрепи растежа чрез инвестиции и постепенно да намали данъците за труд.

„Този проектобюджет представлява край на процеса на консолидация на публичните финанси и бележи началото на етапа на развитие“, каза в изявлението финансовият министър Синиша Мали.

МВФ призова правителството внимателно да следи разходите, така че дефицитът да остане в договорените граници.

„Общият размер на разходите за заплати вече расте по-бързо от номиналния БВП за втора поредна година, което се отклонява от ангажиментите на властите в тази област и нашите съвети“, се казва още в съобщението.

Икономическият растеж беше по-слаб от планирания през шестте месеца до юни и нарасна през третото тримесечие, заяви в петък президентът Александър Вучич, след като статистическото бюро на страната не публикува данните с обяснението, че изпитва трудности при събирането на данните.

Сърбия трябва да проведе общи избори през март или април следващата година и Вучич ревностно се опитва да повиши просперитета на страната, в която около три четвърти от работещите получават под средната заплата.

Последни новини
Още от Новини от света