Ердоган: Турция е готова да нахлуе в Северна Сирия

Турският президент иска да разсели част от повече от 3,6-те милиона сирийци, които избягаха от гражданската война в страната си

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Турция е готова да започне военна операция в Северна Сирия и може да действа „днес или утре“, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган, съобщава Bloomberg.

“Подготвени сме и изпълнихме оперативните планове за операцията“, каза още Ердоган по време на среща на Партията на справедливостта и развитието край Анкара. От думите на турския президент става ясно още, че операцията в източната част на река Ефрат в Северна Сирия ще се извърши по суша и въздух.

Ердоган се ангажира да създаде буферна зона в Сирия, като отблъсне кюрдската милиция и настани сирийските бежанци в северната част на страната. Турция подозира, че САЩ подкрепят кюрдските стремежи за самоуправление в Сирия и е готова да използва военна сила, за да предотврати това, което възприема като опит за преначертаване на картата на региона.

Още по темата

Турция иска да действа бързо, преди зимните условия да затруднят работата на танковете в кален терен, оставяйки малка възможност за споразумение със САЩ в последния момент.

Ердоган многократно призовава САЩ да обединят силите си в разширяването на предварително договорена зона за сигурност в Сирия.

Турският президент иска да разсели част от повече от 3,6-те милиона сирийци, които избягаха от гражданската война в страната си в буферната зона, за да намали тежестта им върху турската икономика, както и да успокои социалното напрежение заради приемането на най-големия брой бежанци в света.

Последни новини
Още от Новини от света