Кризата в индустрията в Германия се разпростря и към услугите

От института IHS Markit заявиха, че изглежда техническата рецесия ще бъде факт

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическите неволи на Германия стават все по-изразени, след като рязкото забавяне в сектора на услугите предполага, че кризата в индустрията се разпростира и към други сектори, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите за септември в Германия беше преразгледан до 51,4 пункта спрямо първоначално отчетените 54,8 пункта. Последното четене на данните регистрира най-слабите темпове на разрастване в сектора на услугите от септември 2016 г

Въпреки че слабостта все още до голяма степен е насочена към производството, преразглеждането на данните за услугите в посока надолу за миналия месец добавя към поредицата от негативни новини, идващи от най-голямата икономика в Европа.

От института IHS Markit заявиха, че изглежда техническата рецесия ще бъде факт.

Още по темата

Подобна картина се очертава и за икономиката на Европа, тъй като Brexit надвисва над региона. Растежът в сектора на услугите в еврозоната също се забави миналия месец, докато във Великобритания беше отчетено неочаквано свиване. А това е предупредителен знак, че компаниите може да не успеят да поемат повече от несигурността, която вече осакатява бизнеса.

След излизането на последните данни за икономиката на Германия доходността по десетгодишните облигации се понижи с 3 базисни пункта до -0,58%. Доходността е под нулата вече в продължение на пет месеца, като това отразява нарастващата загриженост за перспективите за икономиката.

Пет водещи института понижиха оценките си за растежа на германската икономика. От DIW дори заявиха, че индустриалната рецесия ще се отрази и на доставчиците на услуги, обслужващи тези компании.

„Икономиката на еврозоната се приземи през септември, като рискът от рецесия вече е много реален“, коментира Крис Уилямсън, икономист в IHS Markit. Търговията остава ключов източник на безпокойство за компаниите. Общите експортни поръчки претърпяха най-голям спад откакто IHS започна да събира тези данни преди около пет години.

„Докато бизнесът продължават да наема работници, то той все по-често търси начини за намаляване на режийните разходи и затягане на коланите на фона на свиване на търсенето и несигурната перспектива", каза още Уилямсън.

Последни новини
Още от Новини от света