Икономиката на Берлин расте пет пъти по-бързо от германската

Столицата се е утвърдила като място за иновации и стартъпи

14:10 | 28 септември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Досега Берлин не бе разпознаваем като икономически силен. Но в най-новата класация за растеж на германските провинции столицата заема челно място по икономически растеж, пише германският седмичник Die Zeit.

Берлин е във възход. Столицата се е утвърдила като място за иновации и стартъпи. Оценка на статистическите служби на местно ниво показва, че тази тенденция дава отражение и върху икономическото развитие. Брутният вътрешен продукт на столицата се е увеличил през първите шест месеца с 1,9%, докато в голяма част от Германия е настъпило затишие. Икономическият растеж на Берлин е почти пет пъти по-бърз от този на германската икономика (0,4%) като цяло.

На второ място попада Хамбург с ръст от 1,6% за първите шест месеца, плътно следван от Мекленбург-Предна Померания с 1,5%. Фактът, че двата града се представят много по-добре, отколкото Северен Рейн-Вестфалия (0,1%) и Баден-Вюртемберг (0,0), не е изненада за икономистите, отбелязва Die Zeit.

"В Берлин и Хамбург доминират доставчиците на услуги", каза директорът на Хамбургския институт за международна икономика (HWWI) Хенинг Вьопел. Този сектор "все още не е обхванат от по-слабото икономическо развитие като промишлеността". И двата града  са се възползвали от силния приток на нови жители и от процъфтяващата технологично ориентирана за стартъпи екосистема.

В Мекленбург-Предна Померания производственият сектор, селското стопанство и доставчиците на услуги са допринесли за растежа. В три провинции обаче икономическото производство се е свило.

В Рейнланд-Пфалц спадът е най-силен - с 0,9%, с 0,4% е в Саарланд, както и в Бремен. Очевидният спад в Рейнланд-Пфалц се дължи на това, че през първата половина на 2018 г. фармацевтичната индустрия в региона е генерирала изключително висок ръст на продажбите, но след това е последвало обръщане на тренда.