Най-голямата руска социална мрежа стартира собствено приложение за срещи

Прилoжението ще конкурира Badoo и Tinder сред руската аудитория

Лого ВКонтакте Лого ВКонтакте

ВКонтакте, най-голямата руска социална мрежа, стартира приложение за видеочатове и срещи, наречено Lovina/Ловина, пише Bloomberg.

Приложението предлага видеочат на потребители, които вече са харесали профилите си, или предлага „въртележка“ от кратки видеосесии за случайни потребители, казва ръководителя на проекта Владимир Махов. Това е подобно на бързите срещи, в които мъже и жени обикалят около различни маси и разговарят за кратко, докато търсят интересен партьор, посочва той.

Водещи приложения в Русия са Badoo, Tinder и Mamba, според проучване на компанията AppAnnie. През юни, руския регулатор Роскомнадзор включи компанията майка на Tinder в списъка си с информационни оператори, които са длъжни да споделят информация за потребителите си при искания от властите, или рискуват да им бъде наложена глоба и/или забрана да оперират в Русия.

ВКонтакте твърди, че видео-форматът е по-истински и безопасен за потребителите, защото те комуникират с истински човек, а не с профил, чиято снимка може да е обработена или фалшива. Според Махов, неговото вдъхновение дошло от неуспешна, три-часова среща. „Ако имаше видео-чат, можеше да преценя за минута какъв човек е тя и нямаше да отида на тази среща“, мотивира се той.

Ловина също използва икуствен интелект, за да пази потребителите си от неприлично съдържание. Ако подобни снимки или части от тялото бъдат открити в чата, приложението блокира потребителя, твърди създателят му.

Още по темата

Нещо повече, комуникацията в приложението е конфиденциална и не запазва чатовете, което е от ключово значение за всички участници. За да се избегнат течове на данни и конфузии, потребителите ползват различен профил от този в социалната мрежа ВКонтакте.

ВКонтакте планират да налагат това приложение сред 97-те си милиона потребители в Русия и сред рускоезичната аудитория в съседните страни.

Facebook също тества приложение за срещи в няколко страни, а Tinder миналата година предложи добавяне на подобни на GIF кратки видео клипове в потребителските профили.

Ловина ще е безплатно, без реклами, и ще разчита на приходи от услуги в приложението, като например промотиране на профили и подобни.

Последни новини
Още от Новини от света