Технологиите размиват границите между онлайн и офлайн пазаруване

Търговците внедряват все повече иновации във физическите си магазини, за да наподобят средата в интернет

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Традиционните търговци имат проблем – пазаруването от физически магазин не е така удобно, както това през мобилен телефон или компютър. Все повече компании насочват опити да доближат потребителското преживяване в конвенционалните си магазини до това онлайн, пише CNN.

Nike, Macy's, Sephora, American Eagle и други търговци добавят виртуална реалност, интерактивни екрани и други технологии във физическите си магазини.

Търговците се надяват, че новите възможности ще увеличат броя на младите купувачи в обектите им и същевременно ще намалят кражбите. Те имат и финансова изгода от насърчаването на клиентите да купуват повече в традиционните магазини, защото така си спестяват таксите за транспортиране.

„В момента има тотално размиване на границите между онлайн и офлайн“, посочи Нийл Сандърс, управляващ директор в GlobalData Retail. Технологиите в магазините „основно улесняват нещата, опростяват ги, като ги правят по-ангажиращи или по-забавни“, добавя той.

Nike и промените

Производителят на спортни стоки Nike проектира своя нов обект, заемащ площ от 68 000 кв. м в Ню Йорк, където членовете на мобилното му приложение NikePlus могат да търсят и избират стоки от телефоните си, след което да ги запазят в магазина.

Вместо да се консултират със служителите дали продуктите са налични, потребителите на приложението на Nike сканират кодовете на дрехите и останалите продукти, с което ги изпращат директно в пробната.

В новия магазин на компанията няма касиери. Клиентите сканират продуктите си и плащат на определените места, разположени в обекта.

„Това е дигитално преживяване, поднесено във физическа среда“, посочи главният изпълнителен директор на Nike Марк Паркър по-рано тази година.

Търговците по нов път

Някои търговци се насочват към подобряването на средата в магазините и предоставянето на повече информация на клиентите.

Въпреки иновациите все още има анализи, които твърдят, че продавачите не внедряват достатъчно технологии, за да се адаптират бързо към променящата се реалност.

Последно изследване на консултантската компания A.T. Kearney сочи, че докато 75% от клиентите са осведомени за технологичните възможности на търговците, само 33% от тях са ги изпробвали реално в магазините.

Последни новини
Още от Новини от света