Летяща вятърна турбина направи първия си полет край Норвегия

Устройството прилича на самолет има дължина от 26 метра и разполага с осем ротора.

Makani в открито море. Снимка: makanipower.com Makani в открито море. Снимка: makanipower.com

Наподобяваща хвърчило вятърна турбина, изработена от карбонови влакна, направи първия си пробен полет – доказателство, че бъдещето на вятърната електроенергия може да се крие над повърхността на земята, пише Investor.bg

Устройството е собственост на компанията Makani – част от семейството на Alphabet, а осъществяването на проекта е подкрепен от холандската Royal Dutch Shell.

Тестовият полет бе осъществен на около 10 км. от брега на Норвегия в Северно Море.

Makani е част от звеното на Alphabet, което разработва експериментални нови технологии. По-рано тази година компанията започна партньорството си с Shell и към момента е една от малкото, които разработват вятърни турбини на принципа на хвърчилото. Турбината трябва да обработва енергията от по-постоянните течения на по-висока надморска височина, като в бъдеще се очаква тя да лети на височина от около половин километър.

Още по темата

Устройството наподобява самолет и е с дължина от 26 метра. То разполага с осем ротора, прикрепени към него, които поемат вятъра и създават електричество. Предимството на тази технология е, че изисква по-малко стомана и бетон за изграждането си от традиционната крайбрежни вятърни турбини, някои от които са прикрепени за дъното чрез конструкции с големината на небостъргачи.

Цялата новина вижте на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света