Кения: Отстраниха депутат с бебе по време на заседание на Парламента

Зулейка Хасан реши да доведе детето си на работа, но бе отстранена от председателя на Парламента

Това предизвика сериозен диспут по темата с работещите майки в Кения. Снимка: Pixabay Това предизвика сериозен диспут по темата с работещите майки в Кения. Снимка: Pixabay

Кенийският парламент се превърна в сцена на безпрецедентни събития, след като депутатът Зулейка Хасан реши да доведе петмесечното си бебе в заседателната зала, но бе отстранена от председателя на Парламента Кристофър Омулеле, предаде местният вестник Star, цитиран от Al Jazeera.

Събранието е имало за цел да обсъди важна резолюция, касаеща граничен спор със съседна Сомалия, когато Хасани влиза с бебето в ръце и заема мястото си в своята банка. Омулеле прекъсва дебатите за 15 минути, докато народният представител бива отстранен временно от длъжността си с аргумента, че „действията ѝ са безпрецедентни и Парламентът не е място за деца, колкото и да не ѝ се иска да се отдели от рожбата си“.

Решението предизвика сериозен диспут по темата, като дори някои от останалите народни представители напуснаха залата в знак на несъгласие.

Още по темата

Хасан на свой ред казва пред журналисти, че „след като сме вкарали повече жени в Парламента, сега е време да създадем по-семейна атмосфера“.

Премиерът на страната Аден Дуале разкритикува остро действията на Хасан, определяйки ги за „извън нормата“ и като „грубо нарушение на правилника за вътрешния ред“.

През 2007 г. в Кения бе прокаран закон, задължаващ работодателите да осигуряват зони за кърмене за работещите майки.

През 2018 г. пък на срещата на върна в ООН министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се появи с тримесечния си син в ръце, с което предизвика вълна от коментари. Но, когато дойде ред да изнася реч, Ардърн остави детето си в ръцете на своя съпруг.

Последни новини
Още от Новини от света